מי גבינה

פורסם: 21/08/2008 |תגובות: 1 | צפיות: 1,541 | Share

מי גבינה
מי גבינה הם הפאזה המימית (או הסרום) הנפרד מהגבן בתהליכי היצור של גבינות ושל קזאין.
מי הגבינה מהווים 80 - 90% מהרכב החלב הנכנס לתהליכים אלו ומכילים בתוכם כ- 50% מהחומרים המזינים שבחלב: חלבון מסיס, לקטוזה, ויטמינים ומינרלים.
מי גבינה מתוקים הם תוצר לוואי של יצור גבינות קשות, רכות למחצה, גבינות רכות וקזאין המיוצרות  בעזרת רנין וה- ph של מי הגבינה הללו הם 5.9 - 6.3.
מי גבינה המתקבלים ביצור קזאין המשוקע בעזרת חומצה נותן מי גבינה חמוצים, בעלי ph
4.3 - 4.6. הטבלה הבאה מציגה את ההרכב האופייני לסוגי מי הגבינה הללו.

טבלה מס. 1 - הרכב אופייני של מי גבינה


מרכיב

מי גבינה מתוקים

מי גבינה חמוצים

סך הכל מוצקים

6.35

6.5

מים

93.7

93.5

שומן

0.5

0.04

חלבון

0.8

0.75

לקטוזה

4.85

4.9

אפר (מינרלים)

0.5

0.8

חומצה לקטית

0.05

0.4


למרות שמי הגבינה מכילים חומרים בעלי ערך תזונתי רב, רק בעשרות השנים האחרונות פותחו תהליכי יצור למוצרי מי גבינה שונים.




מי גבינה




 



ריכוז המוצקים


עיבוד הלקטוזה


עיבוד כימי


פרקציונציה של המוצקים


איוד


אוסמוזה הפוכה


אבקת מי גבינה/
מ.ג. מרוכזים/
מ. ג. ממותקים


יבוש


הפרדת חלבון ע"י אולטרה פילטרציה/ סירכוז לקבלת חלבוני מ. ג. מרוכזים
(wpc)

קבלת הלקטוזה


הרחקת מינרלים ע"י מחליפי יונים
ו/או אלקטרודיאליז


מ. ג. חסרי מינרלים


תסיסה


מטבוליטים:
אלכוהול, ויטמין b12,
פניצילין



ביומסה לקבלת
scp


הידרוליזה חומצית או אנזימטית לקבלת סירופ גלוקוזה/
גלקטוזה



תרכובות אוראה


תרכובות אמוניה







תהליכים שונים בעיבוד מי גבינה
יש לעבד את מי הגבינה מיד לאחר איסופו, מכיווו שהרכבו והטמפרטורה מעודדים צמיחה בקטריאלית.


מוצקי קזאין עדינים והפרדת השומן
תמיד יש חלקיקי קזאין קטנטנים ועדינים במי הגבינה. יש להם השפעה מזיקה על אפשרויות הרחקת השומן ולכן יש להרחיקם תחילה. ההרחקה נעשית בעזרת מסננים שונים, ציקלונים וצנטריפוגות.
הרחקת השומן מעשית בעזרת מפרדות (ספרטורים) מהסוג שהכרנו כבר.


קירור ופיסטור
לפני אחסון מי הגבינה לצרכי העיבוד, יש לקררם ו/או לפסטרם מיד לאחר הפרדת השומן.
לאחסון קצר של 10 - 15 שעות מספיק הקירור, אך לאחסון ארוך יותר יש לבצע פיסטור, למניעת פעילות בקטריאלית.

ריכוז
לריכוז מי הגבינה משתמשים במאיידי זרם דק בנפילה חופשית בתנאי וואקום, בעלי מספר שלבי איוד. במקרים רבים נוהגים לשלב גם תהליך ריכוז ע"י אוסמוזה הפוכה עוד לפני האיוד לריכוז הסופי הרצוי. לאחר שמגיעים לריכוז מוצקים של 45 - 65%, מקררים את החומר המרוכז במחליף חום לוחות ל- c ? 30 . לאחר מכן ממשיכים את הקירור באיטיות ותוך כדי ערבוב בתוך מיכל בעל דפנות כפולות, משך 6 - 8 שעות לטמפרטורות של 15 -  c ? 20, זאת במטרה לקבלת גבישים קטנים. זה מבטיח קבלת אבקה שאינה היגרוסקופית לאחר הייבוש בהתזה.

יבוש
יבוש מי הגבינה נעשה בשיטות הזהות לייבוש חלב לאבקת חלב, כלומר בעזרת יבוש בגלילים או ע"י התזה במגדלי יבוש.
יבוש מי גבינה חמוצים (מי גבינה מיצור גבינת קוטג' או מיצור קזאין) הוא בעייתי מבחינה טכנית בעיקר בגלל החמיצות הגבוהה הגורמת לתלכידים באבקה. לכן אין נוהגים לייבשם.

דמינרליזציה
מי גבינה בעלי תכולת מינרלים נמוכה, מהווים מקור תזונתי בעל ערך רב לבני אדם. יש במי הגבינה כ- 13% חלבונים (מכלל תכולת החומר היבש), לקטוזה בעלת ערך קלורי, וויטמין b.
דמינרליזציה פירושה הרחקת כלוריד-הנתרן והניטרטים. אפשר לעשות זאת ע"י אלקטרודיאליזה או בעזרת מחליפי יונים.

הפקת לקטוזה
הלקטוזה היא המרכיב החשוב שבמי הגבינה. אפשר להפיק אותה בשתי שיטות עיקריות:
q       קריסטליזציה של הלקטוזה ממי גבינה גולמיים
q       קריסטליזציה של הלקטוזה ממי גבינה שהחלבונים הורחקו מהם ע"י אולטרפילטרציה או תהליך אחר.
מי הגבינה מרוכזים תחילה ע"י איוד לריכוז מוצקים של 60 - 62%. לאחר מכן מעבירים את החומר המרוכז למיכלים בהם חלה הקריסטליזציה, ע"י הוספת גרגירי לקטוזה הגורמים לצמיחת גבישים (קריסטלים) חדשים. קצב ההתגבשות נקבע ע"י תכנית זמן/טמפרטורה.
המיכלים מצויידים בדפנות כפולות ובמערבלים איטיים שבעזרתם שולטים בקצב הקירור הגורם להתגבשות.
לאחר ההתגבשות, העיסה מופרדת בעזרת צנטריפוגות, לגבישים ולנוזל. את הגבישים מייבשים לאבקה ואורזים.
להפרדה טובה של הגבישים מעיסת האם, על הגבישים להיות בגודל של 0.2 מ"מ לפחות.
ע"י ההפרדה בצנטריפוגות, ניתן להגיע לאבקת לקטוזה בעלת תכולה של 99% גבישי לקטוזה טהורים. 

הפקת חלבונים ממי הגבינה בעזרת אולטרה פילטרציה
בתהליך זה מי הגבינה מועברים תחת לחץ דרך ממברנה, המאפשרת לחלקיקים הקטנים יותר כמו מינרלים ולקטוזה לעבור בעוד שהמולקולות הגדולות יותר כמו החלבונים אינם יכולים לעבור. בתהליך זה 95% ממי הגבינה עוברים דרך הממברנה, בעוד שהחלבונים מרוכזים לכ- 70% חומר יבש.

הפקת חלבונים שעברו דנטורציה - ממי גבינה
בדרך כלל אי אפשר לשקע חלבוני מי גבינה ע"י פעולת אנזים הרנין או ע"י חומצה.
אפשר אבל לשקע את החלבונים בעזרת חומצה, אם עברו קודם דנטורציה בחום.
התהליך הוא בן 2 שלבים:
q       דנטורציה ושיקוע של החלבונים בעזרת קומבינציה של טיפול בחום והתאמת ה- ph
q       ריכוז החלבונים בעזרת הפרדה

לאחר התאמת ה- ph, מי הגבינה מחוממים (במחליף חום רגנרטיבי ולאחריו בקיטור חי) לטמפרטורה של 90 -  c ? 95. לאחר מכן מחזיקים את מי הגבינה בטמפרטורה זו משך
3- 4 דקות (במחליף חום צנורות). בשלב זה מוסיפים חומצה לקטית או חומצת מלח, להורדת ה- ph. החלבונים שעברו דנטורציה, ישקטו כעת תוך 60 שניות, במחליף החום צנורות. לאחר קירור לטמפרטורה של c ? 40, החלבון יופרד מהמים בעזרת מפרדה.
אפשר להגיע בתהליך זה לנצולת של 90 - 95% מחלבוני מי הגבינה.
את חלבוני מי הגבינה המרוכזים הללו, אפשר כעת להוסיף לחלב בתהליכי היצור של גבינות מסוימות. ביצור גבינות קממברט למשל, התקבלו תוצאות של עליה ב- 12% בתפוקת הגבינה עם הוספת חלבוני מי גבינה מרוכזים.




הידרוליזה של לקטוזה
מולקלה של לקטוזה היא דו-סוכר הבנויה ממולקולה של גלוקוזה (חד-סוכר) וממולקולה של גלקטוזה (גם כן חד-סוכר).
למולקולת לקטוזה, 2 צורות איזומריות:  α- לקטוזה ו- β-לקטוזה, הנבדלות אחת מהשניה במבנה המרחבי של קבוצת ההידרוקסיל הקשורה לאטום הפחמן בגלוקוזה.

הבדל זה אחראי להבדלים נוספים בין 2 האיזומרים, כמו: מסיסות, מבנה הגביש, נקודת ההיתוך וההשפעה הפיסיולוגית של הסוכר.
פירוק הלקטוזה למרכיביה, אפשרית בעזרת הידרוליזה, כלומר קשירת מים בעזרת אנזים,
אנזים ה- β-גלקטוסידאז.
ע"י פירוק הלקטוזה משיגים:
q       מתיקות גדולה יותר למוצר - גלוקוזה וגלקטוזה מתוקים יותר מהלקטוזה
q       מאפשר צריכת מוצרי חלב לאנשים הסובלים מחוסר באנזים ה- β-גלקטוסידאז ולכן אינם יכולים לצרוך מוצרים המכילים לקטוזה (מוצרי חלב)
q       מניעת תופעת ה"חוליות" במוצרי חלב מסוימים כמו גלידה, הנגרמת מהווצרות גבישי לקטוזה

אפשר לבצע הידרוליזה אנזימטית או בעזרת חומצה, של הלקטוזה שבמי הגבינה. הסירופ המתקבל מהידרוליזה זו משמש כתוסף ממתיק בתעשיית האפייה וביצור גלידות.

שאלות ותשובות

שאל שאלה
200 תווים שנותרו
דרג את המאמר הזה
5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 5 קול(ות)
    פידבק
    הדפס
    פרסם מחדש
    מקור המאמר: http://www.reader.co.il/article/16184/מי-גבינה

    השאר תגובה למאמר זה

    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    מאזן האנרגיה בגוף מצד אחד הכנסת אנרגיה שמתאפשרת ע"י הכנסת מזון ושתייה,והוצאת אנרגיה מתחלקת לחלקים-ירידה במשקל-הוצאת אנרגיה גדולה מהכנסת האנרגיה ולהפך בעליה במשקל.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> תוספי מזוןl 02/08/2008 lצפיות: 7,888
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    תזונה וספורט - כללים בסיסיים, מה לאכול לפני האימון? מה לאכול לאחר האימון? איזה סוגי מזונות טובים לשיפור הביצועים הספורטיביים ועוד...

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l ספורט וכושר גופני> ספורט וכושר גופני - כלליl 21/08/2008 lצפיות: 57,724 lתגובות: 3

    המלצות מעודכנות לשימוש בתוספי חלבון לאוכלוסיות המתאמנים בחדר כושר חשוב להבין את היתרון בשימוש בתוספי מזון בתהליכי אימון. חשוב להבין גם שצריכת תוספי מזון תלויה באופי האימון ולתזמון הארוחות חשיבות גדולה(לפני, בזמן האימון ואחרי האימון) . יש להתחשב בצריכת החלבון גם ממקורות אחרים וזמינותו לאורך היום בארוחות. במאמר זה אתייחס באופן כללי למאגרי פחמימות בגוף (גליקוגן וגלוקוז), לרמת המאמץ והרס השריר ולבסוף תוספי חלבון וחלבונים כמעלים אפקט אנאבולי של בניית שריר.

    על ידי: רומנו שריl ספורט וכושר גופני> פיתוח שריריםl 27/07/2010 lצפיות: 410

    כיצד ניתן להשיג בטן חטובה ושרירי בטן מוצקים? האם לשמור על תפריט תזונה מאוזן? לעשות פעילות גופנית? אולי להקפיד על שניהם? כל זאת, במאמר שלפניכם.

    על ידי: דן קריl ספורט וכושר גופני> ספורט וכושר גופני - כלליl 09/09/2012 lצפיות: 108

    כולנו מכירים את הבעיה. אנחנו מתלהבים, אומרים "ממחר דיאטה!!!", נכנסים אליה במלוא ההתלהבות ובטוחים שהפעם זו הפעם, נוריד את ה-X ק"ג המיותרים, נהיה חתיכים, רזים, יפים ומאושרים.ואז, אתם יודעים מה קורה. אחרי חודש חודשיים במקרה הטוב, ואפילו שבוע במקרה הרע, נמאס לכם מסיבה כזו או אחרת. אתם מבריזים מהפעילות הגופנית שהתחלתם (אם בכלל), מתחילים לנשנש פה ושם, מפתיע אתכם בולמוס, אתם הולכים לחגיגת יום הולדת (של חבר או סתם במשרד) ואוכלים בורקסים, עוגות, או סתם פשוט מפריזים בלי סוף... איך פותרים את הבעיה?

    על ידי: Khaleesil בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 23/05/2012 lצפיות: 852
    יעל אבנון

    סוכרת הריונית, בדיקות לסוכרת, תפריט לדוגמה. שכיחות הסוכרת ההריונית היא 5%-2 מכלל הנשים ההרות.

    על ידי: יעל אבנוןl בריאות ורפואה> בריאות נשיםl 09/02/2008 lצפיות: 5,880 lתגובות: 2

    אין סוף מאמרים ודעות נכתבו והובעו על הדיאטות למיניהן, ולכמה מאלה אף חסידים נלהבים. אך אין עדיין להצביע על הדיאטה האולטימטיבית

    על ידי: יוסיl בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 19/04/2011 lצפיות: 834
    אורי גינסברג

    פיברומיאלגיה (Fibromyalgia) ותסמונת העייפות/תשישות הכרונית (CFS)נפוצות בעיקר בקרב נשים ברחבי העולם המערבי. ההתפתחות המואצת והידע הרב שנערם הביא את הרפואה המשלימה לבעלת הכח העיקרי באיזון פיברומיאלגיה ותסמונת העייפות הכרונית. מאמר זה היינו תקציר עבודת מחקר המבוססת על יותר מ 45 מחקרים מה 10 שנים האחרונות. www.origin.co.il

    על ידי: אורי גינסברגl בריאות ורפואהl 17/11/2008 lצפיות: 30,448

    אפשר לשחרר סוף סוף אנחת רווחה: חגי תשרי כבר מאחורינו, ועד חנוכה יש עוד יותר מחודש של שקט נפשי. למה זה טוב? כי לרובנו, החגים מהווים תקופה בעייתית למדיי במובנים של תזונה ומשקל. ארוחות חג, פיתויים, בילויים, זמן פנוי – כל אלה מותירים את חותמם בגופנו בדמות קילוגרמים עודפים ושומן מיותר. אז אחרי שנשקלנו, עשינו הערכת נזקים ופצחנו בדיאטה שתעזור לנו לרדת במשקל, חשוב מאוד שניזהר לא לעשות טעויות קטנות שיעלו לנו ביוקר.

    על ידי: שרית עטיה - שמואליl בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 22/12/2009 lצפיות: 2,772

    ארומתרפיה היא שיטת טיפול, המבוססת על שמנים אתריים, המופקים מצמחים. שמן אתרי, הינו תרכובת חומרים ייחודית, המעניקה לצמח את ריחו.

    על ידי: משהl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 22/10/2014

    אתם בטח מדמיינים את מערכת העצבים שלכם בדומה למערכת חיווט החשמל בבית שלכם. ממקור האנרגיה מועבר חוט עד למנורה ובהתאם לגירוי- למפסק המנורה נדלקת ונכבת. אבל כשמדובר במערכת העצבים המצב מעט מורכב יותר.

    על ידי: אלעד גאוןl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 22/10/2014

    הכל על קרטוזיס פילאריס | איך אפשר לטפל במחלת עור הלא נעימה, באיזה גיל נפוצה המחלה והאם קרטוזיס פילאריס משפיעה על בריאות גופנו

    על ידי: משהl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 21/10/2014
    רפי רזניק

    סובלים מדימומים באזור הרקטום בעת מתן צואה? עשיית הצרכים הפכה לכואבת? נתקלים בבעיה של שליטה על צרכים או סובלים מעצירות כרונית? אם תשובתכם חיובית לאחת או יותר מן השאלות הללו פרוקטולוג מומחה הוא הכתובת בעבורכם.

    על ידי: רפי רזניקl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 19/10/2014
    ליאת גל

    אין לי ספק ששנייה לאחר קריאת הכותרת שאלת את עצמך את השאלה המתבקשת: מה יש לרופאים לחפש בחברות השמה? אז ראשית מסתבר שאתה לא היחיד שחושב כך, שנית – יש ויש !

    על ידי: ליאת גלl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 16/10/2014

    אחד התחומים הפחות מדוברים ברפואה, אבל ללא ספק כזה שרבים מאיתנו נזקקים לו בחיים, הוא הפרוקטולוגיה, המטפלת בין השאר בבעיה נפוצה במיוחד - טחורים.

    על ידי: אלן לויl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 29/09/2014
    ניר נתנזון

    סרטן העור הוא שם כולל לתופעה של גידול ממאיר על פני שטח העור, סרטן נפוץ, קשה ומסכן חיים, כאשר הדרך הנכונה ביותר לטפל בו היא על-ידי הימנעות, איתור מוקדם וטיפול טרם התפשטותו.

    על ידי: ניר נתנזוןl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 28/09/2014

    שיטה מדעית המבוססת על בדיקה מטבולית חדשנית שעל פיה ניתן לכל אדם פרוטוקול תזונתי אישי מדוייק המתאים למצבו ולטיפולים שהוא מקבל (Individual Optimized Nutrition)

    על ידי: דורית ארדl בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 02/09/2014 lצפיות: 17
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    פיתוח שרירים שאלת השאלה כיצד אנו יכולים לפתח שרירים גדולים (פיתוח גוף ושרירים), באופן מהיר? אנשים ומדריכי חדר כושר שואלים אותי או לאחר הרצאות שאני מעביר, מהו הגורם לגדילת השרירים? התשובה שלי לעיתים קרובות משאירה אותם מבולבלים יותר.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l ספורט וכושר גופני> פיתוח שריריםl 25/12/2013 lצפיות: 264
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    דיאטה מהירה המכילה קפה ירוק, הרעיון ב"דיאטת קפה ירוק" הוא במרכיב שנקרא "חומצה כלורג'נית". המעניין בתוסף המזון: שפולי קפה ירוק אינם מכילים רמה גבוהה של קפאין וזאת בשל היותו בלתי קלוי, בדומה לקפה הרגיל שאנו שותים.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 18/12/2013 lצפיות: 328
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    השפעות הטיפול של התרופה פנופיבראט (fenofibrate) לטווח ארוך על אירועי לב וכלי דם בכ- 9795 אנשים עם סוכרת מסוג 2 סוכרת: מחקר אקראי ומבוקר . חולים הסובלים מסוכרת סוג 2 נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם, בשל רמות שומנים גבוהה בדם (dyslipidaemia), אשר יכולה להיות נוחה לטיפול בפירט (fibrate). בכדי להעריך את ההשפעה של פנופיברט (fenofibrate) על אירועים קרדיווסקולריים בחולים הנ"ל.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> בריאות - כלליl 28/09/2013 lצפיות: 171
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    מניעת סוכרת מסוג 2 (סוכרת מבוגרים): ניתן להפחית את הסיכון לפיתוח סוכרת בעזרת תוכנית תזונה הכולל שינוי באורח החיים, לרבות תוכנית אימונים אישית וכו'. מומלצות הפחתה במשקל ופעילות גופנית סדירה (שלוש שעות לשבוע) בשילוב תוכנית תזונתית הכוללת הפחתה קלורית והפחתה בתצרוכת השומן.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 31/08/2013 lצפיות: 176
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    ויטמין d אוסטאופורוזיס ויטמין D או (Cholecalciferol) הוא ויטמין מסיס בשומן העוזר לגוף לספוג סידן. ויטמינים מסיסים בשומן מאוחסן ברקמות השומן של הגוף. בנוסף לסיוע לגוף לספוג סידן, ויטמין D גם מסייעת לגוף לשמור על כמות של סידן וזרחן בדם הנכונה. תוספת סידן וויטמין D מהווה טיפול הכרחי באוסטיאופורוזיס.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> בריאות נשיםl 31/08/2013 lצפיות: 260
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    אוקסנדרולון וניוון שרירים דושן אוקסנדרולון (Oxandrolone) משפר סינתזת שרירי השלד ופרופיל ביטוי גנים הגלובלי בניוון שרירים דושן. מחקרים קודמים הראו כי ירידה בשרירים הקשורים בניוון שרירים דושן (Duchenne muscular dystrophy) כרוכה בחוסר איזון בין שיעורי סינתזה והפירוק של חלבוני השרירים. למרות שמחקרים קודמים הציעו כי האוקסנדרולון עשוי להיות מועיל בניוון שרירים דושן, מנגנון הפעולה של האוקסנדרולון על השרירים בניוון שרירים דושן עדיין אינו ברור.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> בריאות ילדים ותינוקותl 29/08/2013 lצפיות: 167
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    טיפול תזונתי בסוכרת מטרות הטיפול תזונתי בטיפול בסוכרת כוללות שליטה על רמת הסוכר בדם ברמות כמעט נורמליות, שמירה על לחץ דם תקין ורמות כולסטרול, והשגת משקל בריא. דבקות בתזונה בריאה, פעילות גופנית סדירה, ושימוש בתרופות בעת צורך יכול להשיג יעדים אלה ולמזער את הסיכון לסיבוכים. תחזוקת משקל תקין דיאטה אישית: הנחיות נוכחיות של איגוד הסוכרת האמריקאי רושמים תכנית ארוחת מבוקרת קלוריות המשתמשות ברשימות חליפי המזון. יש לשמור על צריכת פחמימות קבועה למדי לאורך כל היום. ההנחיות גם להגביל את צריכת השומן הרווי

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 29/08/2013 lצפיות: 100
    ד"ר קובי עזרא (Ph.D)

    מה הקשר בין שתיית קפה ודיאטה למטרת הרזיה? האלקלואיד קפאין אשר מצוי בקפה ובמשקאות אחרים הינו גורם לעלייה בפעילות המטבולית, בדומה להורמוני הסטרס, לכן הקפאין משפר ומגביר את רמות האנרגיה בגוף.

    על ידי: ד"ר קובי עזרא (Ph.D)l בריאות ורפואה> דיאטה ותזונהl 26/08/2013 lצפיות: 94

    תגובות על מאמר זה

    0
    כינר 27/05/2010
    האם אפשר לבצע את התהליך של המי גבינה בבית?

    והאם אפשר לשתות את המי גבינה ללא עיבוד?

    תודה
    קרדיט המחבר
    קטגוריות מאמרים
    Quantcast