סגולות צמח הרוטה על פי הקבלה המעשית
בין הצמחים הנזכרים במשנה ובתלמוד, מופיע צמח הפיגם הנקרא ונכתב בשמות ובאופנים שונים: פיגם,פיג"ן, זדאבה, סראב, אל סד"ב, פיזל, רודא, רודע, רוטא, רוטע, רוטה. הפיגם נזכר במשנה, בתלמוד הירושלמי והבבלי ובמדרשים (מסכת כלאים, פרק א, משנה ח; משנה מסכת שביעית פרק ט, משנה א; משנה מסכת עקצים, פרק א, משנה ב; תוספתא, מסכת עירובין פרק ד; תלמוד בבלי, מסכת שבת קכח, ע"א; מסכת סוכה לט, ע"ב; מדרש רבה בראשית, פרשה כ, פסקה יב).
הפיגם מוזכר כאחד ממיני הצמחים הפטורים מן המעשר ומותר לקוטפו לשימוש בשנת שמיטה. בספרות המשנה התלמוד והמדרשים לא נזכרים סגולות צמח הפיגם: "הפיגם, והירבוזין השוטים, והחלגלוגות, כסבר שבהרים, והכרפס שבנהרות, והגרגר של אפר, פטורין מן המעשרות, ונלקחים מכל אדם בשביעית, שאין כיוצא בהם נשמר. רבי יהודה אומר, ספיחי חרדל, מתרין, שלא נחשדו עליהן עוברי עברה. רבי שמעון אומר, כל הספיחים, מתרים, חוץ מספיחי כרוב, שאין כיוצא בהם בירקות שדה. וחכמים אומרים, כל הספיחים אסורים" (משנה, מסכת שביעית, פרק ט).
מדרש רבה בראשית, פרשה כ, פסקה יב
ויעש ה' אלהים לאדם ולאשתו כתנות עור וילבישם. בתורתו של ר"מ (רבי מאיר) מצאו כתוב כתנות אור, אלו בגדי אדם הראשון, שהן דומים לפיגם, רחבים מלמטה וצרין מלמעלה".
רמב"ם פירוש המשניות, מסכת כלאים פרק א משנה ח
פיגם, נקרא בלשון ישמעאל ערב סראב ובלעז רודע.
רמב"ם פירוש המשניות, מסכת עקצים פרק א משנה ב
פיגם בלשון ערב אל פיגא"ן והוא אל סד"ב.
רמב"ם פירוש המשניות - מסכת שביעית פרק ט משנה א
פיגם הוא עשב נקרא פיגן ובלע"ז רודא.
רמב"ם, יד החזקה, הלכות שבת, פרק כו, סעיף יח
מזכיר כאן את הפיגם כצמח תבלין.
ר' עובדיה מברטנורא (רע"ב)), על מסכת כלאים, פרק א, משנה ח
פיגם - עשב שקורין רוד"א בלע"ז.
ר' עובדיה מברטנורא (רע"ב) על מסכת שביעית פרק ט משנה א
הפיגם - עשב שקורין רוט"א בלע"ז.
פירוש רש"י למסכת שבת קכח, ע"א
פיגם - רוד"א.
פירוש רש"י למסכת סוכה לט, ע"ב
הפיגם - עשב שקורין רוד"א.
סגולות רפואיות של צמח הרוטא
חז"ל מזכירים את צמח הרוטא כבעל סגולות מרפא. על פי התפיסה הקבלית, השם רוטא הינו שם קדוש, ויש לו סגולות מיסטיות כבירות. הרב ניסים בן ראובן גרונדי (הר"ן) כותב כי הפיגם משמש כצמח מרפא. (חידושי הר"ן על מסכת שבת קט, ע"א). הרב מאיר בן אלטבי כותב כי הזלפת שמן רוטא מחומם לאוזן כואבת, מעבירה את הכאב. (הרב מאיר בן אלטבי, שבילי אמונה, הנתיב הרביעי, השביל הראשון).
סגולות מיסטיות של צמח הרוטא
לראשונה מוזכר צמח הרוט"א גם כבעל כוח מיסטי, על ידי המקובל ר' עמנואל חי ריקי בספרו "משנת חסידים". על פי שיטתו, כאשר צרה פוקדת את האדם, או חלילה פורצת מגיפה, צריך ללכת בבוקר יום רביעי הראשון או השני של תחילת החודש העברי, כאשר הירח גודל, ולאמור את נוסח התפילה הבא (ההערות והתוספות בסוגריים, וכן הנקודות והפסיקים, הם ממני, והבאתי אותם להבנת הכתוב): "ואם יום רביעי הוא בתוספת הירח, והוא זמן המגפה חס וחלילה, ילך קודם זריחת השמש אצל עשב פיגם שהוא הרוט"א, ויאמר: 'ויהי נועם ה' עלינו ומעשה ידינו כוננה עלינו ומעשה ידינו כוננהו', ו(מזמור צ"א בתהילים) 'יושב בסתר' כלו, ואחר כך יאמר: אני לוקט אותך בשם ה' אלהי ישראל לשמירת פלוני בן פלונית מן הדבר ומן המגפה, ואחר כך יחתכנה במטבע של זהב (או תכשיט כל שהוא מזהב)". נוסח זה המובא בהמשך על ידי המקובל עמנואל חי ריקי, מיועד רק למקובלים יודעי דבר, והבאתי אותו רק כהשלמה למאמר "ויכתוב בקלף כשר פסוק: ויעמ"ד פינח"ס ויפל"ל ותעצ"ר המגפ"ה, שהם חמשה תיבות, כל אחד מחמשה אותיות, ולא יכתוב התיבה אות אחר אות כדרך הכתיבה, אלא אות תחת אות, ובין כל תיבה ותיבה יכתוב חמשה הויות גם כן כתובות אות תחת אות". "כיצד יכתוב? ואו של ויעמ"ד, ואצלה (בסמוך לאות ואו) יוד של (שם) הוי-ה, ותחת הויו יכתוב היוד של ויעמ"ד, ואצלה תחת היוד של הויה הא של הויה, ותחת היוד של ויעמ"ד יכתוב העין, ואצלה תחת הה של הויה הואו, ותחת העין יכתוב המם של ויעמ"ד, ואצלה תחת הואו ההא אחרונה של הויה, ותחת המם הדלת, ואצלה יוד של הוי"ה שניה". "וירחיק מעט ויכתוב תיבת פינח"ס, ואצלה שארית ההויה שניה, וי"ה של השלשית בסדר הזה, וירחיק מעט ויכתוב על דרך זה ויפל"ל, ושארית ההויה שלשית ויה"ו מהויה הרביעית, וירחיק מעט ויכתוב בקו רביעי ותעצ"ר, ושארית ההויה רביעית, וכל ההויה חמישית, ואחר ההויה חמישית סמוך לה יכתוב תיבת המגפ"ה גם כן, אות תחת אות על סדר האמור". "נמצא שהשורה הראשונה לרוחב הקלף כדרך הכתיבה היא מחמשה אותיות ראשונות של החמשה תיבות, ובין אות לאות אות אחד של הויה, וזו צורתה ויפה"ו, וה"ה והשורה שניה היא כלה מהשניות, וביניהם האותיות של הויה, וזו צורתה י"ה י"ו י"ה ת"י "מ". "והשורה שלשית מהשלישיות, וביניהם האותיות של הויה וזו צורתה: ע"ו נ"ה פ"י ע"ה "ג, והשורה רביעית מהרביעיות, וביניהם האותיות של הויה וזו צורתה: מ"ה ח"י ל"ה צ"ו "פ, והשורה חמישית מהחמישיות, וביניהם האותיות של הויה וזו צורתה ד"י ס"ה ל"ו ר" ה"ה". "ובתוך קמיע זה יתן הרוט"א, ויתננו למי שנלקטה בשבילו, וכל זמן שנושא הקמיע הזה עם הרוט"א לא יירא מהמגפה ההיא שנכתב הקמיע בזמנה"(משנת חסידים - מסכת תקון המגפה - פרק א) .
סגולות צמח הרוטה כנגד עין הרע
בספרים שונים, חלקם ספרי 'קבלה מעשית', נכתב, כי נשיאת עלי רוטה בכיס הבגד, מגנה על האדם מפני עין הרע. עוד נכתב כי נטיעת צמח הרוטה בגינת הבית או בעציץ בבית, מגינה על יושבי הבית מפני רוח רעה ועין רעה. עוד מוזכר כי עשב הרוטה מגין כנגד ארס הנחש, ובעלי חיים טורפי נחשים אוכלים תדיר את עלי צמח הרוטה כהגנה מפני ארס הנחש. (ספר רפואה וחיים, הוצא' בקאל, ירושלים, תשל"ד, עמ' א, עמ' ב; ספר האח נפשינו, פרק א; מדרש תלפיות, דף מ, עמ' א; שם, דף קנה, עמ' ב; הר' רפאל אוחנה, "מראה הילדים", הוצא' יריד הספרים, ירושלים, עמ' 195, 227).
סגולות מיסטיות של השם רוטא
בספרות הקבלה מוזכר השם רוטא כשם קדוש, והוא אחד מתוך שלושה שמות קודש המסמלים את הגבורה (דינים) והרחמים, ושאותם קיבלו האבות. השם הקדוש רוטא שווה בערכו הגימטרי למילה 'ריו' והשווה בערכו הגימטרי ל'גבורה' – דינים, ובכוח שם זה ניתן להכות את האויב בדינים קשים. (ברית מנוחה, הדרך השניה; שם, הדרך השמינית).
שאלות ותשובות
על ידי חכמת הקבלה ופנימיות התורה, האדם הפרטי והחברה כולה יכולים לעשות שינוי מהותי בעצמם, להוסיף משמעות ותוכן אמיתיים לחייהם ולתקן תיקונים כך שיוכלו להגיע אל האושר האמיתי
מאמר המסביר את תהליך עצמאות ישראל בדור החדש על פי חכמת הקבלה, הקשר בין העצמאות הרוחנית ולעצמאות הגשמית, מבאר מדוע מדינת ישראל עוד לא הגיע באמת לעצמאות ומהם הדרכים להשיג זאת.
מה מסמל היום השמיני של חנוכה הנקרא זאת חנוכה על פי חכמת הקבלה?
ל"ג בעומר הוא יום פטירתו של רבי שמעון בר יוחאי מחבר ספר הזוהר הקדוש, הספר היסודי ללמוד חכמת הקבלה, מאמר זה מבאר מה משמעות יום ל"ג בעומר על פי הקבלה.
בפרשת תרומה נידונים עניני המשכן. המשכן עצמו בכללות הוא בחינת מלכות שמים. והקב"ה שוכן בתוך המשכן. נמצא, המשכן הוא כלי שבו הבורא שוכן, כי היכן שמתוקנת באדם מלכות שמים ויראת שמים שם מתגלה השי"ת.
מאמר המסביר עניינים שונים מפרשת וארא על פי חכמת הקבלה בדרך בעל הסולם
מאמר המבאר חלק מהלכות הדלקת נר חנוכה על פי חכמת הקבלה
רואים אנו מן הפרשה הנפלאה הזאת, כפי שמסביר אותה הזה"ק, שכאן טמונים ענינים נפלאים ביותר. זהו לא סתם סיפור מקרי, לא סתם סיפור מעשיות: שרה נפטרה, אברהם בא להתדיין ולהתמקח עם עפרון החיתי, והוא קובר את שרה במקרה במערת המכפלה. אלא כל הדברים הללו למעשה מרמזים על עבודת האדם, על ההתקרבות של האדם אל הקב"ה, על הויכוחים הפנימיים שבתוך האדם, והיעד המגמה שאליהם רוצה הנשמה להביא את הגוף.
עניינים שונים מחג הפורים מוסברים על פי חכמת הקבלה בדרך בעל הסולם
ביאור עניינים שונים מפרשת פיקודי על פי חכמת הקבלה בדרך בעל הסולם
גלגלי שבעת כוכבי הלכת הן שבע הספירות התחתונות, לפי הרמ"ק. על כל כוכב לכת מושל מלאך. שבעת כוכבי הלכת נוצרו על ידי אלה בשם אאורינומה, לפי מיתוס יווני קדום. על כל כוכב לכת שולט זוג טיטאנים. איזו הקבלה מפתיעה. האם שאבה תורת הספירות בקבלה היהודית ממיתולוגיות זרות?
למספרים ביהדות ישנן תבניות בעלות משמעות עמוקה ואף נסתרת, הם מורים בהופעותיהם על רמזים נעלמים, והם אף יוצרים מבנים מרשימים ומיוחדים במינם, מעט מן המעט על המספרים 6 ו- 7 ועל התבניות המיוחדות שהם יוצרים
ההתעניינות הגוברת ב`קבלה` - תורת הנסתר - תואמת את דברי ה`זוהר`, שסמוך לביאת המשיח תתפשט חכמת הנסתר עד כדי כך שאפילו ילדים יעסקו בה.
נקודת המוצא שלה שונה מנקודת המוצא של פרופסור שרודר. אך, גם היא מגיעה לאותה תוצאה מפתיעה. פרופ` שרודר מתחיל את מסעו לעבר גיל היקום במדע, ומוצא בו את ההרמוניה עם מה שכתוב בתורה. ואילו הרב קפלן ז``ל, שמדבריו נביא להלן, בודק את השאלה הגורלית הזאת מנקודת מבטה של הקבלה היהודית.
בעבר וגם כיום, אנשים רבים מכניסים את ספר הזוהר הקדוש לביתם, במיוחד את ספר הזוהר מתוק מדבש, שאת הפירושים לספר חיבר הרב דניאל פריש.
מאז ומעולם הרצון האנושי הוא לחקור ולחפש בנעלם במעשה בראשית ומעשה מרכבה את ההיגיון הצרוף למחשבת הבריאה דרכו יהיה ניתן להכיר טוב יותר את הבורא. על דרך משל הגשר המגשר בין שמים לארץ .אמנם חכמת הקבלה עוסקת רבות בידיעת האדם את בוראו, אך יחד עם זאת בכדי שהאדם ידע את בוראו עליו לידע תחילה את עצמו, ומתוך ידיעת עצמו יבוא לידיעת בוראו
בין עשרים ושתיים האותיות הקיימות בשפה העברית קיימות אותיות האהו"י שטומנות בחובן סודות וסוגיות שונות. יצחק אהרון מגלה את סודות אותיות אהו"י בשם האדם.
חכמי הקבלה טוענים כי לדיבור יש כוח על טבעי וביכולתו לשנות ולהשפיע על המציאות הגשמית. מכאן אנו למדים, כי אף על פי שלרוב אין אנו נותנים דעתנו על כך שלמוצא פינו משמעות כה רבה, ראוי לייחס לדיבור כוח עצום ורב כל כך המסוגל מחד לחולל נפלאות ומאידך עלול לסכל, לעכב ואף למנוע את הברכה שבמעשי ידינו. בצד הנגטיבי של הדברים.
אחת התפיסות המעוגנות במסורת ישראל, והנגזרת מן המקרא, מתייחסת לתקופת אחרית הימים. הביטוי אחרית הימים הוא שם כולל לנבואות אודות סוף ימי האנושות, ונמצא גם בדתות אחרות. בין נבואות אחרית הימים ניתן למצוא אפוקליפסות שונות בתנ"ך וכן בספרים החיצונים. מאמר זה ידון בתפיסות השונות של נביאי וחכמי ישראל על אחרית הימים וימות המשיח.
תיקון ליל שבועות בו לומדים כל הלילה תורה, נביאים, כתובים, זוהר ותרי"ג מצוות, נוסד על פי מאמר מן הזוהר המפליג בשבח הנעור בלילה זה ומצפה לשעת קבלת התורה בבוקר.
בדברי הגות חכמי ישראל ישנה מחלוקת לגבי מטרת בניית בית המקדש. היו מחכמי ישראל שאמרו כי בית המקדש נועד לשמש לעבודת הקורבנות ולעליה לרגל וזו מטרתו העיקרית. לעומתם, היו מחכמי ישראל שגרסו שהציווי לבנות את בית המקדש הוא מצווה אחת העומדת בפני עצמה, ונועד להשרות את שכינת השם בקרב עמו, וזאת ללא קשר לעבודת קורבנות.
על פי הקבלה, השכינה נמצאת בגלות. גלות השכינה, שהתחילה ביסודה עם חטא אדם הראשון, קיבלה את מלוא משמעותה בגלות ההיסטורית של עם ישראל. ב'רעיא מהימנא' ו'תיקוני זוהר' שהם חלקים מספר הזוהר, מזוהים חטא אדם הראשון והגלות כקשורים ושזורים האחד בשני.
בדיקה והשוואה בין הכתוב על לוחות הברית הראשונים, לבין הכתוב על לוחות הברית השניים, מגלה לכאורה הבדלים בכתוב. האומנם קיימים הבדלים בין כוונת הכתוב על הלוחות השונים?
על פי התורה, חל ראש השנה בחודש הראשון - חודש ניסן. אבל בפועל, בימנו הוא חל בחודש תשרי. כיצד קרה השינוי הזה ?
אחד מן האיסורים החמורים בתורה נוגע לעניין איסור רכילות ולשון הרע. בין חכמי ישראל היו שהורו כי אחת הסיבות למכות הניחתות על עם ישראל בכלל, ועל האדם בפרט, הינה חטא לשון הרע.
אחד מענפי תורת הקבלה נקרא 'קבלה מעשית'. ענף זה עוסק בהשבעות של מלאכים, קמעות, סגולות, צמחי מרפא וענייני רפואה טבעית, ובכך הוא נבדל מן הקבלה העיונית העוסקת בתורת האלוקות, סדר השתלשלות בריאת העולמות, ספירות, פרצופים ועוד. ספרי הקבלה המעשית לצד חלק מספריו של הרמב"ם (שלא עסק בקבלה) מלאים במידע אודות צמחי מרפא וסגולותיהם. הפעם אביא את סגולות צמח הרוזמרין, הנקרא גם 'רומירו' ו'אזיר', כפי שמופיעים במספר ספרי 'קבלה מעשית'. על פי כתבים אלו, סך סגולות הרוזמרין מגיע למספר 52.

