גיל המעבר - מנופאוזה

03/03/2008 • על ידי • 1,512 צפיות

גיל המעבר-מנופאוזה

תקופת גיל המעבר מתרחשת בערך בשנות ה-45-55 לחיי האשה ומתאפיינת בהפסקת הווסת.
מבחינה פיזיולוגית חלה ירידה הדרגתית ברמות האסטרוגן והפרוגסטרון וכתוצאה מכך חלים שינויים בווסת המתבטאים במחזור לא סדיר עד להפסקת הווסת בכלל.

סימנים ראשונים:

הירידה ברמות ההורמונים מתבטאת בקשת של תופעות לא נעימות:
גלי חום והזעת לילה, יובש בעור ובוואגינה, עייפות ונדודי שינה, שינויים במצב רוח, כיווצי שרירים ברגליים ועוד.
תופעות אלה יכולות להמשך מס' שנים, להיפתר לבד או לעיתים רק בעזרה חיצונית ומשתנים בדרגת חומרתם מאישה לאישה.

טיפים לשמירה על בריאות תקינה ולהקלה על הסימפטומים במהלך המנופאוזה:

- פעילות גופנית:
חשוב לעסוק בפעילות גופנית סדירה המסייעת בהפחתת גלי החום, מפיגה מתחים, מונעת אוסטיאופורוזיס ומשפרת תפקוד הלב.

- הימנעות מעישון:
יש להימנע מעישון ולא להיות בסביבת מעשנים.

- תזונה:
התזונה לגיל המעבר תהיה ברובה צמחונית תוך הימנעות מבשר אדום ואברים פנימיים כמעט לחלוטין ותכלול את כל אבות המזון ומרכיבי המזון הבאים: דגנים מלאים, קטניות, ביצים (רצוי אורגניות), ירקות בשפע כולל עליים ירוקים וכתומים, פירות, גרעינים, זרעי פשתן ושומשום, דגים מ-ים צפוני, חלב עיזים . מוצרי סויה וטופו – העשירים בחומרים פיטואסטרוגנים (=אסטרוגן ממקור צמחי).
בטטה,דלעת,שומר, בצל, נבטים, אלפאלפא ופטרוזיליה מכילים פיטואסטרוגנים מסוג איזופלבונים שבנוסף לפעילותם הפיטואסטרוגנית, נחקרו ונמצאו גם כמפחיתי גלי חום.

יש להימנע מצריכת אלכוהול, ממאכלים מעובדים, מפחממות מזוקקות ומסוכרים פשוטים ולהגביל צריכת קפה שחור.

- ויטמינים ומינרליים:
יש לשים דגש מיוחד על הויטמינים והמינרלים הבאים:

סידן
מינרל חיוני לשמירה על העצמות ומניעת אוסטיאופורוזיס (=מחלת דלדול העצם).
מאכלים עשירים בסידן: שומשום מלא, טחינה, אלפאלפא, אגוזים ושקדים, ירקות ירוקים עליים, קטניות, סרדינים על עצמותיהם, סויה וטופו, מוצרי חלב עיזים.
חשוב להקפיד על מינון יומי של 1,000 מ"ג ביום.

מגנזיום
מינרל חשוב בשימור ובאחזקת מסת העצם, היחס בין הסידן למגנזיום חשוב ביותר. 70% מהמגנזיום בגוף מצוי בעצמות ובשיניים.
מזונות עשירים במגנזיום: ירקות ירוקים, אגוזים וגרעינים.

D ויטמין
ויטמין מסיס בשמן, חיוני לספיגת הסידן מתוך מערכת העיכול והכנסתו אל תוך מטריצת העצם.
ויטמין D נוצר מחשיפה לאור השמש, מספיקה חשיפה של כ-15 דקות ביום לייצור הויטמין ובכל זאת בגיל המעבר רצוי להקפיד גם על תזונה עשירה בויטמין הזה.
מזונות עשירים בויטמין D: חלמון ביצה, כבד, דגי ים ומוצרים המועשרים בויטמין הזה.

* קיימים בשוק תוספים המשולבים מ-3 המרכיבים לעיל: סידן,מגנזיום וויטמין D.

ויטמין E
ויטמין מסיס בשמן, מסייע בהפחתת גלי חום. ויטמין E מכיל גם אנטי אוקסידנט המסייע במניעת מחלות ושמירה על בריאות תקינה. מזונות עשירים בויטמין E: נבט חיטה, אגוזים.

תוסף שמן זיפן - סופר גלא:
מאזן הורמונלי העשיר במיוחד בחומצה גמא-לינולאית, אומגה 6, החיונית לבניית קרומי התאים,שמירה על לחץ דם וייצור של הורמונים שונים. מקלה על סימפטומים של גיל המעבר. שומרת על מראה צעיר של העור ועל גמישותו.

- צמחי מרפא:
צמחי מרפא המכילים פיטואסטרוגנים, מחזקים ומקלים על הסימפטומים:
תלתלן אדום, קוהוש שחור, שיח אברהם מצוי, דונג קוואי (=אנג'ליקה סיננזיס) וליקוריץ'.
קיימות בשוק פורמולות המכילות את כל הצמחים הספציפיים לגיל המעבר.

התאמת צמחי מרפא/תוספי מזון—ע"י תזונאי מוסמך בלבד.








אודות כותב המאמר

ורד שומרוני

ורד שומרוני-נטורופתית. יועצת תזונה במכון כושר Pro-life - לב בריא המתמחה בשיקום חולי לב, מקבלת מטופלים בקליניקה פרטית באזור המרכז-הרזייה לכל...