בית מעץ – בנייה קלה אל מול בנייה קונבנציונלית

בית מעץ – בנייה קלה אל מול בנייה קונבנציונלית

בית עץ- בניה קלה אל מול בניה קונבנציונאלית

רבים מאיתנו, צעירים אשר עומדים לפני העסקה הגדולה בחייהם (בנית בית) ומבוגרים משפרי דיור חושבים כמה יהיה נפלא לגור בבית אשר עשוי מעץ.
כמו כל חלום, מעטים הם אלו שמגשימים אותו ומתגברים על החסמים השונים אשר קיימים בנושא זה.
אין ספק, היות והידע בנושא זה אינו רב בארצנו הקטנטונת, מפאת הביקוש המועט (באופן יחסי) ביחס לארצות אירופה וארה"ב, נדמה כי החסרונות עולים על היתרונות בבניה מסוג זה, אך האם כך הוא הדבר באמת?

בואו נדבר קצת על היתרונות שקיימים בבניית מבנה מגורים מעץ:

ובכן, האסוציאציה שעולה בראשנו בחושבנו על בית או מבנה מעץ היא כמה זה יפה ואיזו תחושה נהדרת ודאי יש בתוך הבית. כל זה נכון, אך כשאנו מתעמקים בנושא יותר אנו מגלים כי לעץ יתרונות רבים יותר מיופי ויזואלי, יתרונות אשר נותנים הצדקה משמעותית יותר לבניה מסוג זה:

  1. רמת הבידוד של העץ גבוהה הרבה יותר מזו של בניה רגילה – אין משמעות הדבר כי לא תצטרכו להפעיל מזגן בימות הקיץ החמים או החורף הקרים, אלא שפשוט יהיו פחות ימים בהם תרגישו צורך להפעילו כי יהיה לכם נעים וגם כשכן תרגישו צורך להדליק מזגן – תעשו זאת בעוצמה נמוכה יותר (קרי, פחות אנרגיה ופחות עלויות חשמל).
  2. זמן הבניה של מבני עץ הינו קצר יותר באופן משמעותי משל בניה רגילה- לרובנו זה גורם מאד חשוב, אם ניקח בחשבון עלויות של שכר דירה שאנו משלמים בינתיים, רצון להתמקם תוך זמן קצר בבית/בישוב החדש או כל סיבה אחרת.
  3. שינויים מבניים- אם נידרש להרחבה או שינוי של הבית בבוא היום – הרי בבית עץ זהו הליך פשוט, קצר ונקי הרבה יותר מאשר בבית אשר עשוי בלוקים ובטון, כך שהחששות והלוגיסטיקה המתלווים להחלטה בעריכת השיפוץ, מצטמצמים עד מאד אם אתם גרים בבית עץ.
  4. מראה הבית לאורך זמן- להבדיל מבניה רגילה- בה לאחר מספר שנים הבית מקבל מראה ישן אשר מצריך שיפוץ, בתים מעץ מתיישנים בצורה כזו שהזקנה אינה גורעת מיופיים, והם משמרים את היופי לאורך שנים רבות וארוכות, גם מבחוץ וגם מבפנים.

כעת, בואו נשבור כמה סטיגמות אשר קיימות לגבי בניה בעץ:

  • תחזוקה- בית מעץ מצריך תחזוקה רבה? לא ולא. ישנם כיום חומרים לציפוי חיצוני של הבית אשר אינם לגמרי עשויים עץ- הם מרועפים בעלי טקסטורה של עץ אך אינם דורשים טיפול מעבר לצביעה ראשונית, כבכל בית (ראה ערך "פלנקים"- לוחות צמנטבורד).
  • עלויות-  עלות בניה בעץ הינה כעלות בניה רגילה, והסיבה היא זו: זמן הבניה קצר יותר כאמור (ראה סעיף 2 למעלה) כך שנדרש פחות כוח עבודה לאורך זמן, אך החומרים הינם יקרים יותר, ולכן העלויות הן בעצם די זהות.
  • תולעים ומזיקים- העץ עמו בונים עובר תהליך חיטוי (אימפרגנציה) ולא ידוע על מקרה בארץ בו מבנה עץ נהרס ממזיקים (וקיימים כאן כאלו בני עשרות שנים).
  • סכנת שריפה? העץ בו משתמשים חייב להיות בעל חומרים מעכבי בערה, קודם כל.

      המלצתי היא כן להתקין מערכת כיבוי אש. מבחינת הרשויות, אגב, בדרך  כלל אפשר לנסות 'לצאת 
      מזה', אך לא כדאי (עלות מערכת כזו היא, בהתאם לגודל הבית, סדר גודל של 20,000 ₪).
      מעבר לכך, סכנת שריפה קיימת גם בבתים קונבנציונאליים (לא עלינו), וגם שם קיימת סכנה
       קונסטרוקטיבית למבנה.

  • ביטוח – חברות הביטוח בהחלט מבטחות בתי עץ! לא נדרשת אלא בדיקה פשוטה מול חברת ביטוח על מנת לאמת נתון זה.

לסיום, בניה בעץ הולכת ומשתרשת יותר ויותר בישראל (אנו רואים זאת לפי כמות המתעניינים, כמות הבתים ההולכים וצצים במקומות שונים בארץ ומספר בעלי המקצוע בתחום) עם ההבנה ההולכת וגדלה של הציבור שאין תחליף לבניה בעץ אשר מאפשרת יתרונות כה רבים, כשם אלו שהוצגו מעלה.

פרטי הכותב
יריב אלראי פרויקטים ובניה בעץ
WWW.ELROI.CO.IL

הוסף תגובה