אהבה עצמית – כיצד לאהוב את עצמי

 

אהבה היא תחושה מאוד עמוקה ומיוחדת, יש בה מתיקות, נעימות ורוגע. כיף להרגיש אהבה מהסביבה, להרגיש אהוב ומקובל. נעים גם להרגיש שאני אוהב את עצמי, מקבל את כל החלקים שבי ובעל שלווה אמיתית בחיים. לא תלוי בכלום, לא בסביבה, בכסף או בהצלחה. אוהב את עצמי כמו שאני עכשיו.
אחרי חקירה ארוכה בנושא וחיפוש אחרי כלים פשוטים להתפתחות עצמית הגעתי למודל שפיתחתי שמבחנתי מסכם את כל מה שלמדתי בשנים האלה. זהו מודל פשוט וברור שיכול לתת לכל מי שקורא ומתחבר אליו כלים פשוטים להתפתחות האישית שלו.
  
המודל מתבסס על התפיסה שהחיים הם מסע אל עבר ההרמוניה והשלווה הפנימית, אנו מתחילים כילדים טהורים ולומדים במהלך החיים הרבה אמונות ותפיסות עולם שלא תמיד נכונות לנו והרבה פעמים מגבילות אותנו בחיים באופן מודע ותת מודע וככל שאנחנו מתבגרים אנחנו לומדים לקבל אהבה בדרכים שונות שלא תמיד נעימות לנו.
אני מאמין שסבל הוא אי קבלת המציאות כפי שהיא, וההתנגדות אל המציאות היא מקור הסבל. אך הבעיה היא שאנחנו יוצרים לעצמינו מציאות שאנחנו מתנגדים אליה. מה שאומר – שאנחנו יוצרים את הסבל שלנו. 
המודל בנוי על ארבעה צעדים שמטרתם לעזור לנו להתמודד עם המחסומים שיש לנו בדרך אל ההרמוניה,
השלווה וההגשמה העצמית. מחסומים כמו חוסר כסף, בעיות בזוגיות, חוסר הערכה עצמית וכל בעיה אחרת שיש לנו בחיים וכך להגיע לאהבה עצמית. כן, המודל יכול לפתור כל בעיה שיש לנו בחיים, כי לכל הבעיות אותו מקור של סבל – חוסר קבלה של המציאות. אך כדי לפתור את הבעיות האלה מומלץ להפוך את השימוש במודל כחלק ממסע החיים, כי הקשיים והמהמורות לרוב יהיו. המודל אינו פתרון בזק וקסום לכל בעיות החיים אלה הוא כלי שעוזר בדרך.

המודל בנוי מהשלבים הבאים:
לקיחת אחריות –> בהירות –>  קבלה –> שינוי והתחדשות.

אני אפרט את השלבים בקצרה ובסוף כל שלב אתן דוגמא ותרגיל.

לקיחת אחריות – מה יותר קל, לשנות פעולות של אדם אחר, או לשנות את הפעולות שלי?
הצעד הראשון והכי חשוב הוא לקחת אחריות על מה שקורה לי עכשיו. אנחנו יוצרים את המציאות שלנו, ואנחנו עושים זאת דרך אמונות שלמדנו מאז שאנחנו קטנים. אנחנו עושים זאת מתת המודע, ואנחנו עושים זאת בתמימות. אך בסופו של דבר אנחנו אלה שיוצרים אותה, ולכן אנחנו גם היחידים שיכולים לשנות את המציאות שלנו.
לדוגמא- אם אין לי כסף, אז הצעד הראשון הוא לקחת אחריות על כך שאני זה שיוצר את החוסר הכלכלי.
תרגיל: כתבו איך תרגישו אם תיקחו אחריות מלאה על הבעיה שלכם. האם יש התנגדות לקחת אחריות? אם כן, אז מדוע?

בהירות – אם עכשיו אני שואל אדם שנמצא במינוס גדול מה הוא מרגיש, מה הוא יגיד?
רוב הסיכויים שאם זה משהו שגרתי אז הוא לא ירגיש כלום, או שהוא ירגיש את אותו תסכול שהוא מרגיש שנים. 
כדי לשחרר את הסבל אנחנו צריכים להבין אותו ולהיות ברורים בדיוק מה קורה בחיים שלנו ומה אנחנו בדיוק לא אוהבים במצב הנוכחי. הבהירות נותנת לנו את האמת, גם אם היא כואבת, והיא מגלה לנו את האמונות העמוקות שיש בנו שיוצרות לנו את המציאות באופן לא מודע. הבהירות דורשת אומץ לגלות את האמת וחשוב לזכור שמה שאנחנו מרגישים זה לא מה שאנחנו באמת. אם אני מרגיש חלש, לא אומר שאני באמת חלש, אבל המטרה היא להבהיר לעצמי שזה מה שאני מרגיש או מפחד להרגיש.
לדוגמא- הבהירות עוזרת להבין שהחוסר הכלכלי גורם להרגיש חולשה, חוסר אונים וחוסר הערכה עצמית. הבהירות עוזרת גם לגלות את האמונות שיש באדם – אמונה כמו "כסף משחית אנשים"
תרגיל: כתבו על הבעיה מה אתם שונאים בה אך גם מה אתם אוהבים בה.

קבלה– מטרת הקבלה היא להודות בפחדים ובאמונות שיש בנו כדי שנוכל לשנות אותם, כי מה שאני לא מקבל, אני לא יכול לשנות.
בשלב הזה אנחנו מקבלים את הדברים שגילינו בשלב הקודם, בבהירות. לקבלה אויבים רבים- הכחשה, הדחקה, השלכה ועוד. ההיגיון שלנו הוא מערכת הגנה משוכללת המגנה על האמונות העמוקות שלנו מפני שינוי כיוון ששינוי משמעותו סיכוי להיפגע.
משמעות הקבלה היא לקבל את כל הדברים הכואבים שיש בחיי, כמו שאומרים- לשים את הקלפים על השולחן ולהתחיל ליצור שינוי. לקבל את התחושות והרגשות שעולים בשלב הבהירות ואת כל האמונות שגילינו בלי שיפוטיות או ביקורת, פשוט לקבל אותם כמו שהם.
לדוגמא- לקבל את התחושה של להיות חלש, חסר אונים ולא שווה, ולהיות בתחושות האלה בלי לשפוט או לשנות אותם. ולקבל את זה שיש אמונה שאומרת שכסף משחית.
תרגיל –עשו לעצמכם מדיטציה ודמיינו עולם שבו אתם מקבלים את עצמכם במאה אחוז, תרשו לעצמכם להרגיש את התחושה הנפלאה הזאת ותעצימו אותה. אחרי המדיטציה כתבו מה מונע מכם להרגיש את התחושה הזאת ביום יום ואיך אתם יכולים להביא אותה לשם.

שינוי והתחדשות– עכשיו, אחרי שהבהרתי לעצמי וקיבלתי את מה שאני מרגיש אני יכול לעשות שינוי אמיתי מהבסיס וליצור משהו חדש בתוכי. השינוי בשני שלבים, השלב הראשון הוא להתחיל להכניס דפוסי חשיבה ואמונות חיוביות בחיים ולהתמקד בהם כמה שיותר. והשלב השני הוא שחרור הרגשות והכאב העצור שיש מאחורי הדפוסים המגבילים.
לדוגמא- אני בוחר מחשבה חיובית חדשה לחיי – "כסף שווה אהבה" במקום "כסף משחית", ואני מוכן לשחרר את הכאב והרגשות שיש בתחושות המכווצות שלהרגיש חלש, חסר אונים ולא שווה.
תרגיל: תנסו לקבל בלי שיפוטיות את התחושות שעולות בכם ופשוט לתת להם מקום. אם אתם מרגישים שאתם חסרי אונים, תנסו פשוט להיות בזה ולהתבונן במה אתם מרגישים, בלי התנגדות. תנו לעצמכם כמה ימים להיות בזה ותוך זמן מה התחושה פשוט תתמוגג ותירגע, וזאת כיוון שתבינו שאתם לא באמת חסרי אונים, אלה רק מרגישים כך בגלל כאב העבר.

זהו המודל בקצרה, כמובן בכל שלב יש עוד הרבה מה להרחיב.
מומלץ לעשות את התהליך בלווי מקצועי כך התהליך קצר ועמוק יותר.

הוסף תגובה