לקראת ערב "שירי הפסטיבלים הישראלים מכל הזמנים"

 

זה התחיל בשנת 1960. מחלקת הטקסים במשרד ראש הממשלה ביקשה לשלב ביום העצמאות אירוע שיחגוג את הזמר העברי המקורי. הוחלט לערוך תחרות שירים שייבחרו על ידי ועדה מקצועית. הקריטריונים היו: "עד כמה שהשיר מקדם את הזמר העברי המקורי ומשקף את הישגי החברה הישראלית ותרבות העם היהודי לדורותיו". הפסטיבל שודר בשידור ישיר ברדיו וזכה להצלחה רבה. בפסטיבל הראשון, זכה במקום הראשון השיר – "ערב בא" – שבוצע על ידי שמעון בר ועל ידי עליזה קאשי.
לשיא הצלחתם זכו הפסטיבלים בתקופה שבין המלחמות.1973-1967- הטלוויזיה הישראלית, שהייתה בעלת ערוץ אחד ובעלת מונופול מוחלט, הצטרפה לרדיו בשידור הישיר. מיטב זמרי הארץ הקפידו להשתתף. למרבה הצער, רוב שירי הפסטיבלים משנים אלו לא השתמרו ברשות השידור! הסיבה לכך לא ברורה, אבל הפסטיבלים נשארו וישארו בתודעת הציבור.
לא נשכח את המראה של שולי נתן והגיטרה ששרה את "ירושלים של זהב", את יהודית רביץ בתחילת דרכה, את שלמה ארצי במדי חיל הים הלבנים זוכה במקום הראשון עם "אהבתיה", את נתנאלה במדי חיל האוויר, או את מתי כספי ושלישית שוקולד מנטה מסטיק, את שלישית הגשש החיוור שהפתיעו בתלבושת הזכורה לנו היטב ב- 1970- בשיר 'מים לדוד המלך'. 
בתום מלחמת יום כיפור נערך הפסטיבל האחרון ואז יצא ל"חופשה" עד 1977, במקומו שודר המופע "אנחנו שרים לך" ואחריו " חגיגת זמר". כשהוחזר הפסטיבל מה"חופשה", נותק מיום העצמאות ונערך בסתם יום של חול והתחרות הייתה מאכזבת לכל הדעות. בעקבות כשלון פסטיבל 1977 ובעקבות הכישלון של אילנית, נציגת ישראל באירוויזיון של אותה שנה, הוחלט לאחד את פסטיבל הזמר עם בחירת השיר הישראלי לאירוויזיון. ובאמת, בשנים 1978 ו-1979 זוכי הפסטיבל יצגו את ישראל בתחרות האירוויזיון ובשני המקרים אף זכו במקום הראשון.החל משנת 1981 נקראו התחרויות " לקראת אירוויזיון" ומאוחר יותר "קדם האירוויזיון".
ב-1985 וב-1986 התקיימו בערד פסטיבלים מסוג קצת שונה, מה שסלל את הדרך לכך שב-1987 נעשה ניסיון לחדש את מסורת פסטיבל הזמר המקורי במסגרת "חגיגות הזמר העברי בערד", אלא שחגיגות אלה קיבלו לאט,לאט טון רוקיסטי -צעיר-עכשווי. פסטיבל הזמר לא משך קהל, ובוטל כעבור שנה מבלי לעורר הדים. בשנים 2000 ו- 2001 היה ניסיון לשחזר את הצלחות הפסטיבלים,והושקעו הרבה כספים והרבה מאמצים ,אך התוצאה לא הייתה משובחת, ורק משוגעים לדבר זוכרים אילו שירים היו שם בכלל. 
עד כאן. נתראה במאמר הבא.
מוטי דביר– "צמד הווי ובידור"
http://www.havayvebidur.com

הוסף תגובה