מהו גישור?

מהו גישור?

[1]תהליך גישור הוא הליך אלטרנטיבי לפתרון סכסוך בסיוע של צד שלישי ניטרלי, אובייקטיבי ומחוץ לסכסוך, זהו תהליך של ניהול משא ומתן בסיועם של מגשר/ת בשונה מבוררות או הליך משפטי בבית משפט. [2]למעשה, המגשר/ת מובילים את הצדדים ומסייעים להם להידבר בתהליך עוטה סודיות בכל הנושאים העומדים במחלוקת, תוך הגעה לפתרונות יצירתיים ומותאמים לצדדים (לעיתים יותר משני צדדים) גם יחד. ההידברות שנוצרת מובילה למפגש רצונות, לבחינת הצרכים של כל צד וצד ולהתאמת הצורך של כל צד וצד. כך מתקבל מצב בו כל הצדדים מרוויחים ומרוצים מה שמכונה WIN WIN. בניגוד לתהליכים אחרים כגון: בוררות או הליך בבית המשפט בו לשופט או לבורר יש חובת הכרעה, בגישור ההכרעה היא של הצדדים. ברצונות שלהם ובהסכמה שלהם הם מכריעים את תוצאת הסכסוך המותאמת ומקובלת עליהם. בהלכים אחרים נראה כי פעמים צד אחד יוצא לא מרוצה, או במצב חמור יותר שני הצדדים לא מרוצים, ויוצאים מאוכזבים או כועסים מההליך בו השתתפו. ההליך מתקיים מתוך רצון והסכמה של הצדדים להשתתף בו.

גישור עסקי  או פרטי מהו?
באופן כללי, כל סוגי הסכסוכים שהם לא גירושין. הבחנה ברורה זו מבדלת את הסכסוכים העסקי לדוגמא: סכסוכי שותפים עסקיים, ספקים לקוחות. הפרטי קהילתי לדוגמא: סכסוכי שכנים, שוכרים משכירים וכיוצא בזה.
גישור עסקי או פרטי יכולים לכלול סכסוכים בעלי רקע של לדוגמא: טענות להפרת חוזה, טענות לאי תשלום או חוב שלא הוסדר, טענות לעיכובים בבנייה או ליקויי בנייה, טענות לגרימת נזק ועוד.
מניסיוני, מגיעים לגישור סמוך להתפרצות הסכסוך, או לאחר שנפתחו הליכים בבית משפט.  ככל שמגיעים מוקדם יותר כך יהיה אפקטיבי ויעיל יותר, יהיו פחות פעולות שננקטו על ידי הצדדים והסכסוך יסלים פחות.
ככל שהסכסוך התקדם והתרחק מנקודת ההתפרצות יידרשו מאמצים גדולים יותר. יחד עם זאת, רוב המקרים בגישור נוחלים הצלחה ומיטיבים עם הצדדים. צדדים שהשתתפו בגישור העידו בסיומו שהם יוצאים בהרגשה טובה, הלחץ שלהם פחת, הוודאות גברה והתעצמה בהם התחושה והרצון שעשו את הדבר הנכון ויהיו מעוניינים לקבל שירותי גישור גם בעתיד.
.
מה קורה בחדר הגישור?

משנקבעה פגישת גישור, המגשר/ת יסבירו לכם את התהליך שאתם עומדים לפניו. באופן כללי הדברים יתנהלו כפי שאפרט כאן, אך ישנם מקרים שונים ומורכבים שמתנהלים אחרת. לרוב, שני הצדדים יגיעו לפגישה הראשונה יחד, יהיו גם פעמים שהצדדים ייפגשו בנפרד עם המגשר/ת ובהמשך התהליך יגיעו לפגישה משותפת עם הצד השני. בפגישה יספרו הצדדים כל אחד את הסיפור שלו, המגשר/ת ישקפו את הדברים שנאמרו. לעיתים, אותו צד שדיבר לפני מספר דקות ירצה להשלים, לחדד ולמקד את הדברים החשובים לו או להדגיש פרט מסוים מהותי עבורו. משצד אחד סיים לדבר, יגיע תורו של הצד השני לספר את הסיפור שלו. בזמן הזה בו צד אחד מדבר, הצד השני יקשיב למסופר. המגשר/ת יחזרו על הדברים של כל צד כדי להבטיח שהדברים הובנו ולא חסר חלק. הצדדים ימשיכו לפגישות פרטיות שגם הן סודיות, בהן יסופרו דברים שאולי לא סופרו ליד הצד השני. כאן יוכלו להתגלות הרצונות האמיתיים וגם כאלה שהם אינטרסים חוץ משפטיים כגון: שימור מוניטין, או המשך היחסים העסקיים, הכמוסים  והמתאימים לכל צד וצד. בהמשך לאלו, תתקיים התכנסות הכוללת את כל הצדדים ויבחנו או יוצעו פתרונות, הסדרים או דרכי פעולה שיתאימו לצדדים ויחתם הסדר גישור שיסדיר את הסכסוך ויסיים אותו.
למעשה, הגישור מורכב מהשלבים הבאים: הצגת הסכסוך, ניהול דיון פתוח, זיהוי האינטרסים והצרכים, העלאת פתרונות, הסכמה והגעה להסכם סופי.

היתרונות העיקריים בתהליך הגישור
מהיר, יעיל, זמין ונגיש  –  בגישור מגיעים מהר יותר להסכם מאשר בבית משפט שבו ההליך עשוי להימשך זמן ממושך ולעיתים מעל שנה וחצי. הצורך בנסיעות ארוכות לבתי משפט בכל הארץ מתייתרות,  בגישור תחסכו זמן יקר ויתקבלו תוצאות מהירות ואפקטיביות לכל הצדדים.
תשלמו פחות –  בכל קנה מידה הגישור עולה פחות. הליך גישור יעלה כמה אלפי שקלים אל מול תהליך בבית משפט שיעלה כמה עשרות אלפי שקלים. בגישור תחסכו כסף רב, שתוכלו לנתב לדברים אחרים.
שליטה על התוצאות – אתם חלק מהתהליך, הרצונות והערכים שלכם באים לידי ביטוי, מקשיבים לכם, יש מקום למשא ומתן ולדיאלוג עם הצד השני. בבית משפט כל ההתנהלות היא בין עורכי הדין אל מול השופט, ההחלטות ניתנות על ידי השופט, ישנם מקרים שצד אחד מרוצה ומקרים בהם שני הצדדים לא מרוצים מההכרעה. בגישור השליטה בידכם.
סודיות – הגישור מתנהל תחת סודיות מלאה, כל הנוגעים בדבר: המגשר/ת והצדדים חותמים על הסכם סודיות שמקנה לכם שקט נפשי, ויחסוך פרסום של הסכסוך. החשיבות של הסודיות גבוהה כשמעוניינים לחסוך את שרבוב שמו של אדם ברשת בהקשר של סכסוך או תביעה.
התקשורת שלכם תשתפר – בגישור מלבנים סוגיות, דואגים לחזק יכולות לתקשורת תקינה והמטרה העיקרית היא לדאוג לשמר יחסים לטווח הארוך ולהידבר כראוי.
ערך לכל הצדדים – הליך הגישור מייצר ערך עבור כל הנוגעים בדבר, מלבד חיסכון בכסף וזמן נחסכת אי הוודאות הקיימת בהליך משפטי או בוררות. רמת התקשורת משתפרת, מתאפשרת קיומה של מערכת היחסים בין הצדדים ופוטנציאל לשימור המוניטין כשהסכסוך לא מתפרסם, אלא נותר בחדר הגישור. נוסף על כל היתרונות הללו, קיימת אפשרות לשמר את הלקוח, לשמר יחסי חברה או לקוח אל מול הספק, כמו כן לשמר את  השותפות העסקית.
לסיכום: יתרונות הגישור רבים, החל בחיסכון במשאבים: התועלת עולה על העלות המינורית ביחס להליכים אחרים, נחסך זמן יקר כיוון שההליך קצר ומהיר יותר, מתקבל ערך לכל הצדדים, התקשורת משתפרת ויש סיכוי גבוה לשמירת מערכת היחסים לטווח הארוך, הוודאות שלכם מוחלטת,  והכי חשוב הוא שהשליטה נשארת בידיים שלכם.

[1] ס' 79 (ג) לחוק בתי המשפט [נוסח משולב], תשמ"ד-1984.

 

 

 

[2] תקנה 3 לתקנות בתי המשפט (גישור), תשנ"ג-1993.

הוסף תגובה