מסכות על הפנים לא רק בפורים

האם רק בפורים אנחנו עוטים מסכות על הפנים, או שבעצם אנו עושים זאת במשך כל ימות השנה ואילו פעם אחת בשנה, רק בפורים אנו מסירים אותן?

אנשים מתחפשים בפורים ובוחרים להיות כל דמות הם רוצים: ליצן, חיה, גיבור על, רשע ועוד, לעיתים הדמויות מצחיקות, מגוחכות, מאיימות או מפחידות כאלה שלא היו מעיזים לבחור ולהופיע בהן בימים רגילים.

מקובל לחשוב שאנשים עוטים בפורים במסכות ותחפושות ובוחרים להיות מישהו אחר, אך האמת היא שדווקא בפורים אנשים רבים מרשים לעצמם להשתחרר, להסיר מחסומים ומסכות, לפעול בניגוד למוסכמות ולנורמות ולהיות מי שהם באמת, כיון שבפורים הכול מותר, ובחג זה אין כל חשש שאחרים ילעגו לך, יצחקו ממך, יזלזלו בך או ידחו אותך.

השאלה המעניינת היא, מדוע צריך לחכות עד לחג פורים כדי להשתחרר מכבלים מחסומים פנימיים ופחדים, להיפתח ולהיחשף, מה מפריע לנו לבחור ולהיות מי שאנחנו באמת במהלך השנה כולה? על כך אתן תשובות במאמר זה.

ידוע שקיים הבדל רב בין ילדים ומבוגרים, ילדים קטנים עדיין לא מתביישים בעצמם ולא מפחדים להיות מי שהם באמת, להישמע ולהראות מגוחכים, אבל מהר מאוד הם לומדים מההורים שלהם, מהגננות ומהאנשים שסביבם, מה נכון ומה לא, מה מקובל, מה כדאי, מה מותר ומה אסור. הם לומדים לשים לעצמם גבולות סייגים וגם גדרות וחומות, להתיישר אל מול הנורמות והמוסכמות החברתיות, לא לבטא את עצמן באופן חופשי, לא לומר ולא להתנהג בניגוד למקובל בחברה.
כוונת ההורים בדרך כלל טובה וחינוכית, אך הביקורת והשיפוטיות הרבה של ההורים והמחנכים, עשויים לפגוע בדימוי העצמי, בביטחון העצמי ובתחושת הערך העצמי של הילד.

חוויות ילדות כואבות וזיכרונות ילדות לא נעימים של תחושת ביקורת, חוסר קבלה, ובעיקר דחייה, נשארות חקוקות בלבם של מבוגרים רבים, ואלה גורמות להם פעמים רבות לנהוג ולהתבטא לא כפי שהם באמת היו רוצים, כל זאת במטרה להגן על עצמם מתגובות לא נעימות של לעג ודחייה של הסביבה.

כדי להיות מאושרים בחיינו, אנחנו צריכים להיות מי שאנחנו באמת, כיון שרק אדם אותנטי החי את חייו על פי דרכו, אמונותיו וערכיו, יכול להיות באמת חופשי ומאושר. משום כך חשוב מאוד שאנחנו כהורים, נעביר בהצלחה לילדינו את התחושה והחוויה שאנו ההורים, אוהבים אותם תמיד ללא כל תנאי, מקבלים ומכילים אותם כפי שהם, ללא כל קשר להישגיהם או לכישלונותיהם.

הורים רבים שסבלו בילדותם מביקורת רבה וכואבת, אימצו בעצמם דפוס זה והפכו להורים ביקורתיים. כדי לגבור על קושי זה הפתרון הוא ליצור מודעות אישית והורית גבוהה יותר, לומר פחות ולהיות נוכחים יותר וזאת ממקום נקי עבור הילדים, לחבק ולנשק אותם, ולומר להם שוב ושוב עד כמה אנחנו אוהבים אותם ועד כמה הם יקרים וחשובים לנו.
יחד עם זאת עלינו לזכור תמיד שהורות נכונה משלבת אהבה עם גבולות ולכן להציב להם גבולות כשנדרש, וגם זאת מתוך אהבה רבה.

חג פורים שמח!
© כל הזכויות שמורות לגדי רוזן, 
מאמן משפחתי, זוגי ואישי 
מנחה קבוצות הורים ונוער אדלריאני מאמן מומחה למתבגרים

הוסף תגובה