10 טיפים (שלבים) לזמרים שמתכוונים להוציא סינגל לרדיו

הדרך להפקה והוצאת סינגל לא תמיד ברורה וידועה מראש.מהם השלבים השונים על הזמר לעבור ? מתי נכון להתחיל כל שלב? כמה זה עולה? ולמה לצפות ?הם חלק מהשאלות הבוערות.

במאמר זה אנסה לענות על השאלות ולתאר את התהליך. חשוב לציין שהמחירים המוזכרים במאמר עשויים להשתנות,אך התמונה הכללית ברורה.

1. לפני הכל, יש את הקול – אני מניח שזמר או זמרת שמתכוונים להוציא סינגל יודעים לשיר. ב"יודעים לשיר" אני לא מתכוון לקול יפה,אלא,

לאיך מוצאים את הקול הזה בצורה נכונה ואיך משתמשים בכלי הזה(מיתרי קול) בדרך שממצה את הפונציאל שלו ושלא פוגעת בו, חלילה.

שלב פיתוח הקול לא מסתיים במהירה ועדיף "לתחזק" את הקול באופן קבוע. זמר שעשה פיתוח קול ומרגיש שהוא יכול להמשיך לבד בתירגול והאימון של

הקול שלו (ולא צריך מסגרת חיצונית) יכול להמשיך ללא מורה. עלות סבירה לשעת פיתוח קול : 80ש"ח – 150ש"ח. המחיר תלוי בוותק של המורה ובמוניטין שלו.

2. חיפוש ואיתור שיר מתאים –  כאן המקום לפנות לפזמונאים, מלחינים, כותבי שירים וכו' (במידה והזמר לא כותב ומלחין בעצמו). המילים והלחן צריכים להתאים לקול

של הזמר, למנעד, לסגנון המוסיקלי ולקהל היעד אליו פונה הזמר. דרך פשוטה ומצויינת לאיתור כותב שירים ומלחין מתאים היא למצוא שיר מוכר שאתה מתחבר אליו ולפנות

למי שכתב והלחין אותו – באמתעות מודיעין 144 או האינטרנט.חשוב לציין כי שלב מציאת שיר מתאים הוא קריטי ביותר ואין להקל בו ראש,או להתפשר.

עלות סבירה למילים : 800 ש"ח – 3000 ש"ח. עלות סבירה ללחן : 1000ש"ח – 4000 ש"ח. גם כאן המחיר תלוי במוניטין של הכותב והמלחין.

3. בחירת מעבד מוסיקלי – תפקידו של המעבד המוסיקלי הוא לקחת את המילים והלחן ולקבוע כיצד ישמע אותם המאזין בסוף התהליך – באיזה מקצב, מהירות (טמפו),באיזה סולם, אילו כלי נגינה ישולבו בשיר(תופים, גיטרות, כלי מיתר אחרים, פסנתר, בס, לופים, אפקטים וכו'), מה ינגן כל כלי ומתי,הרמוניה (אקורדים) נכונה לשיר, פתיחה לסיומת מתאימה לשיר.

מעבד טוב שומע את השיר ו"יודע" כיצד הוא צריך להשמע בסוף.

בחירת המעבד דומה לתהליך בחירת כותב שירים. גם כאן, הדרך הטובה ביותר היא לשמוע עיבודים של שירים מוכרים ולפנות למעבד שהאוזן שלך "אהבה" את העבודה שלו.

מחיר סביר של עיבוד (ללא עלות שעות אולפן,נגנים וכו') : 2000 ש"ח – 6000ש"ח.  יש מעבדים שהם גם בעלי אולפן הקלטות המציעים מחיר לכל החבילה – עיבוד + שעות אולפן+ נגנים+ מיקס+מאסטר). מחיר סביר לחבילה כזו: 6000ש"ח – 20,000ש"ח – תלוי במעבד, ברמת האולפן,בכמות הנגנים והמוניטין שלהם וכו'.

4. בחירת אולפן הקלטות –  כאמור, בהרבה מקרים המעבד הוא גם בעל האולפן וסכום העסקה עלול לכלול את כל העלויות. במקרה שהאולפן נבחר בנפרד, יש לשים לב למספר פרטים.

יש לבקר במספר אולפנים וראשית ו"להרגיש" את המקום. האם את מרגיש בבית, האם המקום "חם" האם האנשים שעובדים שם גורמים לך להרגיש נוח וכו'. בנוסף, לשמוע עבודות שנעשו באולפן הספציפי הזה ועם אותו ציוד. לברר היטב את התהליך הצפוי, עלות של כל המרכיבים בהפקה ותנאי תשלום. עלות סבירה לשעת אולפן-  120ש"ח-160ש"ח.

5. עיצוב עטיפה לסינגל –  יש שתי דרכים – הראשונה היא לקחת תמונה טובה של הזמר, או הזמרת ולהדפיס – פחות מומלץ. הרציניים יותר (ובעלי התקציב) פונים לגרפיקאי מקצועי שיעצב עטיפה שתתאים לשיר ולזמר. עטיפה בולטת (לאו דווקא צעקנית) עשויה למשוך תשומת לב ולעורר רצון לשמוע את השיר שבתוכה.

6. הדפסת עותקים של הסינגל – יש מפעלים רבים שמדפיסים עותקים של סינגלים. האיכות משתנה ובהתאם גם המחיר. הדפסת העותקים אורכת בערך 3- 4 ימים. עלות סבירה – 5 ש"ח – 8 ש"ח לעותק.

7. שליחת הסינגל לתחנות הרדיו  –  יש לאסוף את כל מספרי הטלפון והכתובות של העורכים בתחנות הרדיו השונות ולשלוח לכולם עותק של הסינגל עם קומוניקט (דף מודפס שמספר מעט על הזמר, סגנונו, רקע, הופעות וכו'). יש לוודא שכולם קיבלו  את הסינגל ושמעו אותו. אם אהבו, מצויין, אם לא, לבקש (בנימוס) לדעת מה הסיבה. לא כול יהיו נחמדים, אך המטרה מקדשת את האמצעים. בשום פנים ואופן לא להשאיר קצוות פתוחים, אחרת הסינגל עלול ליפול בין הכיסאות – עבודה יסודית חובה.

8. יחסי ציבור  –  מומלץ (למי שיש תקציב) לשכור שירות של משרד יחסי ציבור שיעשה את עבודת השיווק של הסינגל במדיות השונות – רדיו, טלויזיה, עיתונים ואינטרנט. משרד טוב ובעל קשרים עשוי להיות ההבדל בין הצלחה לדשדוש של הזמר והשיר. כמו כן, משרד זה חוסך לזמר זמן רב ותסכולים בהתנהלות מול הגופים השונים.  עלויות  מתחיל מ – 2500ש"ח לחודש.

9.הופעות – התלבטתי היכן להכניס את סעיף ההופעות. האמת היא שזמר צריך לשאוף להופיע תמיד – בכל מקום ועל כל במה (לפחות בהתחלה). השטח הוא המדד הטוב ביותר ובית ספר מצויין לזמר. בנוסף, העורכים בתחנות הרדיו "אוהבים" זמרים שמופיעים – אולי זה משדר רצינות, המשכיות, התמסרות וכו'.

10.השלב האחרון הוא להבין שאין באמת שלבים,או חוקים. ראיתי זמרים שהלכו "לפי הספר" ונכשלו ומצד שני, כאלה שעשו,לכאורה, את כל הטעויות האפשריות וזכו להצלחה מסחררת. כנראה שצריך גם מזל. כן, הרבה מזל.

בהצלחה !!!

גילי זכאי – כותבי שירים ומלחינים

www.gilizakay.com

הוסף תגובה