טיפול בקטרקט – 3 סוגי הניתוחים לטיפול בירוד בעין

טיפול בקטרקט – 3 סוגי הניתוחים לטיפול בירוד בעין

קטרקט (יָרוֹד, בעברית) הוא תופעה בה עדשת העין מתעכרת עד כדי הפרעה לראייה ולעיתים אף עיוורון. למרות שגיל מבוגר הוא הסיבה השכיחה ביותר להתפתחות קטרקט, יכולות להיות לו גם סיבות נוספות כגון תרופות מסוימות, שינויים פיזיולוגיים, חבלות וחשיפה לשמש. במקרים נדירים יש גם קטרקט מולד, הנוצר מסיבות גנטיות כאלה ואחרות.

כל עוד הקטרקט אינו מפריע לשגרת החיים, ניתן להסתפק בביצוע מעקב שגרתי בלבד. ברגע שמתחילות להופיע בעיות – כגון ירידה בראייה שמפריעה לתפקוד, וכאשר החלפת משקפיים אינה פותרת את הנושא – חובה לבצע ניתוח בהקדם. בהקשר זה חשוב להבין ולזכור, שלא ניתן לטפל בקטרקט ללא ניתוח.

3 סוגי ניתוחים לטיפול בקטרקט

לאחר שעברתם את כל הבדיקות המקדימות, הרופא ימליץ על אחת משלוש שיטות כירורגיות לטיפול בבעיה. ד"ר יחזקאל לוי, מומחה לניתוחי קטרקט, מסביר אודות 3 סוגי הניתוחים הנפוצים לטיפול בבעיה.

ניתוח פאקו

לשיטת פאקואמולסיפיקציה (Phacoemulsification) יש מעל 98% הצלחה; לכן אין זה פלא שהוא ההליך הכירורגי הנפוץ ביותר, וזה המשמש לטיפול ברוב המקרים. קוטרה של עדשת העין הוא 9 מילימטר ועובייה 5 מילימטר. בניתוח פאקו מבצעים חתך זעיר של 2 עד 3 מילימטרים, המשמש להפרדת גרעין העדשה מהקרומים המקיפים אותה.

לאחר מכן מופעל מכשיר אולטרסאונד בתדירות 40,000 הרץ המפרק את העדשה, כשבמקביל נשאבים החלקים דרך מחט טיטניום. לאחר שהוצאו כל חלקי העדשה הישנה, המנתח מחדיר לתוך העין עדשה מלאכותית העשויה מחומר אקרילי מיוחד.

בסיום הניתוח החתך נסגר ללא תפרים, ומכסים את העין בתחבושת ומגן פלסטיק. דרך נוספת לביצוע הליך פאקו היא בשיטה ידנית, כאשר החתך גדול יותר והעדשה העכורה מוסרת בשלמותה (ללא פירוק על ידי אולטרסאונד).

ניתוח פאקו מבוצע בהרדמה מקומית ונמשך בין 15 ל-30 דקות. המטופל משוחרר לביתו יום לאחר הניתוח לכל היותר. 4 עד 6 שבועות לאחר הניתוח, ניתן להתאים משקפיים חדשים.

ניתוח קטרקט בלייזר

בניתוחי לייזר מתקדמים, הן החתכים והן חיתוך העדשה לצורך הוצאתה נעשים כיום בלייזר. למעשה, ניתוחי הלייזר התקדמו מספיק עד שאין צורך להשתמש באולטרסאונד לצורך ריסוק העדשה. הלייזר פורס את העדשה בצורה מדויקת, עד שניתן לשלוף את כולה.

היתרונות העיקריים הטמונים בניתוח קטרקט בלייזר כוללים: קיצור זמן הניתוח, ביצוע חתכים קטנים באופן מדויק, הפחתת סיכונים ותופעות לוואי וכן החלמה מהירה וקלה. במקרים נדירים, בהם הקטרקט מתקדם ועכירות העדשה מקבלת צבע חום, הלייזר אינו מספיק כדי לבצע את ההליך – ויש לבצע את החתכים בצורה ידנית.

ניתוח מינינוק

במצבים מסוימים, בהם הקטרקט במצב מתקדם וצפויים מראש קשיים בביצוע של ניתוח פאקו או לייזר – משתמשים בשיטה נוספת הנקראת "מינינוק". בניתוח מסוג זה מסירים את גרעין העדשה בשלמותו, ולאחר מכן גם את הרקמות שהיו סביבו. מכיוון שהניתוח מחייב חתכים גדולים, בסביבות 4 עד 5 מיליטר, יש צורך לסגור אותם באמצעות תפרים בסיום ההליך.

כדי לדעת איזה ניתוח דרוש לכם – חובה להתייעץ עם הגורם המטפל.

הוסף תגובה