חדר אמבטיה חסכוני – לסביבה ולכיס שלך

חדר אמבטיה חסכוני – לסביבה ולכיס שלך

ירוק וידידותי לסביבה הוא הרבה יותר מסתם טרנד חולף. זו התרומה החיונית שלנו לאיכות הסביבה, להפחתת הזיהום ולשימור משאבי כדור הארץ.

אז איך הופכים את חדר הרחצה למקום יותר יעיל וידידותי לסביבה? הנה כמה הצעות הגשה של האדריכלית והמעצבת רויטל רייך, שידאגו לאיכות הסביבה וגם לחשבון הבנק שלך.

חיסכון בתאורה ובחשמל

בניית מבנים ירוקים הפכה לתהליך מקובל ונפוץ במקומות רבים בעולם. למעשה, ישראל הובילה את הטרנד הירוק הזה כבר בשנות ה-50, כאשר התקינה דודי שמש במקום דודי חשמל ב-90% מבנייני המגורים בארץ. מצב זה קיים גם כיום, מה שמאפשר לקבל מים חמים במרבית שעות היום ללא בזבוז מיותר של אנרגיה. בנוסף המים החמים יכולים לשמש גם במערכות של חימום תת-רצפתי, מה שיחסוך לנו גם על הוצאות חימום בחורף.

כיום, לאור השינויים הרבים בתחום, ישראל משתרכת מאחור בכל הנוגע לאיכות הסביבה, אבל אין זה אומר שחייבים לקבל זאת כצו הגורל. החיסכון האנרגטי הנוצר הודות לתכנון ירוק של מבנים, שווה את ההשקעה הנוספת של 2% עד 4% מעלות הבנייה הרגילה, כשמדובר בבניין בישראל (מקור: דה מרקר, 9.12.14).

כדי להגיע למצב של חיסכון מרבי באנרגיה, מומלץ להיעזר במעצב פנים מקצועי שיודע להשיג את החומרים והמוצרים האיכותיים והחסכוניים ביותר. מומלץ להתקין בחדר האמבטיה חלונות רחבים המאפשרים לכמה שיותר אור טבעי להציף את חלל החדר (וגם מאווררים את החדר כאשר החלון פתוח, מה שחוסך בעלויות מיזוג וקירור). יש לוודא שהזיגוג יאפשר מעבר של אור, אך ימנע חדירה מיותרת של חום בימי הקיץ.

אם מדובר במערכת חלונות המגיעה כחלק מבית חכם, החלונות והתריסים יוגפו אוטומטית בהתאם לשינויי האקלים (או בהתאם לתכנות מראש לפי רצונכם). כאשר מדובר בשעות החשכה, מנורות LED במתח נמוך יעשו את העבודה ויחסכו לכם בחשבון החשמל. יש לוודא שכל גוף תאורה בחדר הרחצה, יהיה אטום ומוגן מפני לחות.

חיסכון במים

במדינה בה מתקיימים קמפיינים מיוחדים לחיסכון במים, ורשויות הממשל עצמן מורות להפיץ ולחלק חסכמים חינם בכל בית (המבצע האחרון היה בסוף 2010), קצת קשה להגיד שאנו לא מודעים לבעיית המים ולנושא החיסכון.

ובכל זאת, חשוב מאוד לשמור על כל טיפה בישראל; לפחות עד שכל המים שלנו יהיו מותפלים, ולא תלויים אך ורק במקורות פגיעים לתנאי מזג אוויר (כמו הכנרת, המספקת כרבע מהמים בישראל, וכן מי תהום ואקוויפרים שונים).

חסכמים כשמם כן הם – חוסכים עד כמחצית מזרם המים בברזים. מומלץ להתקין כאלה בכל ברז בחדר הרחצה. אפשרויות נוספות ומתקדמות יותר כוללות ברזים אוטומטיים, הסוגרים את הזרם לאחר כמה שניות (ברז מטפטף מבזבז עד 60 ליטר מים ביום); ראשי מקלחת חסכוניים במים, והשוס הרציני באמת – אסלה חסכונית במים. מכלי ההדחה מבזבזים את הכמות הגדולה ביותר של מים בחדר האמבטיה, ואסלה חסכונית תוכל לחסוך עד 10,000 ליטרים בשנה (למשפחה בת 4 נפשות). מדובר בחיסכון של יותר מ-30 אחוזים.

מעבר לכך מומלץ להתקין מערכת לסינון אבנית, וכן מערכת לטיפול במים אפורים. אלו מי קולחין (שאינם מי ביוב אך גם אינם ראויים לשתייה), המופקים ממערכות כגון הדחת האסלה והכלים, רחצה, כביסה ועוד. מערכת מים אפורים פשוט תדאג שכל המים הללו ימוחזרו לשימושים נוספים שוב ושוב. חלק מהמערכות הללו אף אוספות מי גשמים ומי מזגנים, ומשלבת אותם פנימה.

חומרי בנייה חסכוניים

גם חומרי הבנייה והשיפוץ עצמם יכולים להיות ידידותיים לסביבה, וחסכוניים באנרגיה ובעלויות. הקירות החיצוניים והפנימיים, הבידוד התרמי והאקוסטי, חומרי האיטום ואיכות העבודה שנעשתה; לכל אלו יש משקל רב בבואנו לשפץ או לבנות חדר אמבטיה חסכוני וידידותי לסביבה. מעבר לכך, רכישת מוצרים תוצרת ישראל תמנע עלויות שינוע מחו"ל, מה שיחסוך בסופו של דבר גם בעלויות עבורכם וגם באנרגיה.

מומלץ להשתמש בחומרי בנייה ממוחזרים – מבלוקים, מלט, טיח וחומרי הבידוד ועד לרמת ארונות האמבטיה, האריחים שנבחר לחיפוי ולריצוף וחומרי הדבק בהם נשתמש. כיום ניתן למצוא כמעט כל חומר בנייה ושיפוץ גם בגרסה ירוקה (לדוגמה מאגר ILGBC של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה).

מחקר שבוצע מצא כי סיוד גגות (או הלבנת גגות בשמו הנוסף) מסייע להחזרת אור השמש, ובכך מפחית את הטמפרטורות הגבוהות המתקיימות ממילא בלבן של ערים. התחזיות גורסות שסיוד, הלבנה וצביעה בצבעים לבנים ובהירים, יסייעו להפחתת הטמפרטורה בערים עד שנת 2100, בערך של 9 עד 36 אחוזים.

הוסף תגובה