שומרים על הבטיחות בבית: זכוכית מחוסמת או רבודה?

שומרים על הבטיחות בבית: זכוכית מחוסמת או רבודה?

לכולנו ידוע שרוב סוגי הזכוכית הקיימים בשוק, נוטים להיסדק או להישבר עם חלוף הזמן. זה יכול להיות כתוצאה מעומסים שונים המופעלים עליהם, שחיקה ובלאי משימוש לאורך שנים או פגיעה מחפץ אחר.

מעבר לעובדה שזכוכית משרתת מטרה עיצובית ופונקציונלית, במקביל היא חייבת להיות גם בטיחותית ככל שניתן. לצורך כך משתמשים, לא בזכוכית רגילה, אלא בזכוכית בטיחותית העוברת תהליכים שונים במהלך הייצור והעיבוד. התוצאה היא זכוכית בטיחותית חזקה ועמידה משמעותית, בהשוואה לזכוכית רגילה שנוטה להיסדק ולהישבר.

שני סוגים עיקריים של זכוכית בטיחותית

למרות שבפועל יש יותר משני סוגים של זכוכית בטיחותית, לצרכים ביתיים או עסקיים נהוג להשתמש בדרך כלל באחת משתי אפשרויות – זכוכית מחוסמת או זכוכית רבודה. המומחים של אדר זכוכית עושים סדר בבלגן.

זכוכית מחוסמת היא זכוכית המיוצרת בתהליך מיוחד, המעביר אותה דרך סדרת שלבי חימום וקירור לסירוגין. התנודות הקיצוניות בטמפרטורה – 700 מעלות מצד אחד ואז קירור מהיר מאוד מצד שני – יוצרות זכוכית חזקה ועמידה מאוד. גם אם הזכוכית נשברת מסיבה כלשהי, הרסיסים אינם חדים ומסוכנים כמו בזכוכית רגילה.

זכוכית רבודה (טריפלקס) אינה עוברת תהליך פיזיקלי או כימי, אלא פשוט מיוצרת באמצעות 2 שכבות של זכוכית. ביניהן יש חומר מחבר מיוחד, שלא מאפשר התפזרות של רסיסים במקרה שבירה. לכל היותר הזכוכית תיסדק. לדוגמה – חלונות השמשה הקדמיים בכלי רכב, עשויים בדרך כלל מזכוכית רבודה.

ליצירת זכוכית בטיחותית במיוחד, אפשר ורצוי לשלב בין שני הסוגים המתוארים לעיל. לדוגמה – זכוכית רבודה שמורכבת משתי שכבות של זכוכית מחוסמת, תיתן מענה בטיחותי מקיף.

סוג שלישי של זכוכית בטיחותית הוא זכוכית משוריינת, המיועדת לספוג פגיעה של כלי נשק קלים. עם זאת, כאן כבר מדובר במוצר שפחות מיועד לשימוש פרטי או עסקי, אלא יותר בתחומי אכיפת החוק, אבטחת אישים וכן הלאה.

תווי תקן במוצרי זכוכית

תווי תקן באופן כללי נועדו להבטיח את בטיחות המוצרים. מכיוון שזכוכית היא מוצר שביר, נוסחו מספר תווי תקן בישראל במטרה להגדיר באילו סוגי זכוכית מותר להשתמש, כיצד יש לבצע את ההתקנה וכן הלאה.

לדוגמה, תו תקן ישראלי 1142 מיועד למעקות זכוכית המותקנות במרפסות. תו התקן קובע שהמעקה חייב להיות בגובה של 105 סנטימטרים לפחות, וזאת כדי לשמור על בטיחות השוהים בסמוך. לעומת זאת, כשמדובר במעקות זכוכית למדרגות – תו התקן קובע גובה מינימלי של 90 סנטימטרים.

יש לוודא שבעל המקצוע שהזמנתם לביצוע העבודה, מכיר על בוריים על תווי התקן השונים הדרושים לכל מוצר: מעקות זכוכית, דלתות זכוכית, חלונות, חיפויים ועוד. כמו כן מומלץ לקבוע מראש איזה סוג זכוכית ישמש בחלקי הבית או העסק השונים – האם זכוכית מחוסמת, רגילה, רבודה ועוד.

הוסף תגובה