אסרטיביות בחיפוש עבודה

כמה פעמים מצאתם את עצמכם מתייגים אנשים שאתם פוגשים כאסרטיבים או כפאסיבים, גם כאשר פגשתם את האדם לשניות אחדות בלבד.

אדם הנתפס כאסרטיבי לרוב יוערך כאדם חזק, בעל ביטחון עצמי, ערך עצמי גבוה, המביע את דעותיו ללא חשש. גם שפת הגוף שלו תשדר אמירה איתנה: תנועות ידיים המלוות את הדיבור, עמידה זקופה, מבט עיניים ודיבור יציב ושוטף. לעומתו, האדם הפאסיבי נתפס כחלש, חסר עמוד שדרה, אדם הדואג לרצות את האחרים לפני שהוא חושב על עצמו. אדם חסר ביטחון אשר אינו משמיע את מה שהוא חושב באמת אלא את מה שאחרים רוצים לשמוע. בשפת הגוף שלו הוא יתקשה להיישיר מבט, תנועות ידייו קפואות, עמידתו כפופה כמעט כנועה, דיבורו מהוסס, שקט ומונוטוני.

אסרטיביות היא קודם כל סגנון תקשורת, דרך התנהלות מול הסביבה בתחומי חיים שונים. לעיתים אני פוגשת מתאמנים אגרסיבים אשר בטוחים כי הם אסרטיבים. אך ההבדל המהותי בין שני סגנונות תקשורת אלה הוא שאדם אגרסיבי פועל להשגת מטרותיו ללא התחשבות ברצונותיו, רגשותיו או כבודו של האחר. הוא פועל בתוקפנות, משפיל ומפחית מערכו של האחר. אסרטיביות לעומת זאת מאפשרת לאדם לפעול לקידום האינטרסים האישיים שלו, לעמוד על שלו ללא חשש, לבטא את רגשותיו ולממש את זכויותיו מבלי לפגוע בזכויות הזולת. האדם האסרטיבי יפעל בתקיפות אך לא בתוקפנות..

 

אדם בעל סגנון התנהגות פאסיבי נוטה לרצות את האחרים על חשבון רצונותיו ורגשותיו. למעשה בדרכו שלו הוא אינו משיג את מטרותיו האמיתיות כי הוא תמיד נמצא בחרדה שמא יפגע בזולת ולכן מוותר על צרכיו ורצונותיו לטובת האחר. 

 

אנשים בעלי סגנון התנהגות פאסיבי שואלים אותי פעמים רבות: "האם את מאמינה שאוכל באמת להיות אסרטיבי?" ותשובתי היא כן!

רק כאשר אדם מבין כי דפוס ההתנהגות שלו או סגנון התקשורת בו הוא נוקט מול הסביבה אינו משרת עוד את מטרותיו ואולי אף בולם את התפתחותו, זה השלב בו הוא יפעל על מנת לשנות את אותו דפוס.

השינוי אינו מתרחש ביום אחד, מדובר בתהליך הדורש מודעות, התמדה ובעיקר תרגול, תרגול ועוד תרגול. החיים מזמנים לנו אין סוף הזדמנויות ועלינו רק לבחור האם לנצל אותן.

אני מוצאת את עצמי מוקסמת בכל פעם מחדש כאשר אני שומעת את סיפורי המתאמנים אשר בחרו להתנהג באסרטיביות באירועים מסוימים. אני רואה את הגאווה העצמית שממלאת אותם, את  ביטחונם העצמי שמתחזק ואת האושר מכך שהביעו את רצונם.

אם כך, כיצד יפעל האדם האסרטיבי בחיפוש עבודה?

הטיפוס האסרטיבי יפנה ללא היסוס לאנשי הקשר שלו, יבהיר את מצבו ויבקש את עזרתם.

הוא לא יחשוש לקבל תשובה שלילית ולא ייקח זאת באופן אישי. הוא ינהל שיחה נעימה ועניינית, המבהירה בדיוק מה הוא מחפש וכיצד יוכל להיעזר באדם האחר.

לעומתו, הטיפוס הפאסיבי ימנע משיחת הטלפון בה עליו לבקש עזרה וימצא את כל התירוצים האפשריים מדוע אין זה ראוי, מתאים או הכרחי לעשות זאת.

בניגוד אליהם, הטיפוס האגרסיבי לא יהסס להתקשר לאנשי הקשר (הם הרי חייבים לו..) והוא ידרוש בתוקפנות את עזרתם אשר בפועל לא תיצור אצל הזולת רצון אמיתי לעזור.

הטיפוס האסרטיבי, יגיע לראיון עבודה כאשר הוא בטוח בעצמו. הוא ידע לשווק את עצמו באופן רהוט, לא מתנשא, מכוון לדרישות המשרה. הוא יתאר בפני המראיין את חוזקותיו וכישוריו ואת הסיבות לכך שהוא האיש המתאים לתפקיד.

הטיפוס האסרטיבי לא יהסס להתקשר למקום עבודה בו הוא רואיין שבוע קודם ולברר האם יש חדש לגבי המשרה. הוא ידע לנצל את ההזדמנות לעדכן את המראיין לגבי התרשמותו החיובית ממקום העבודה והתפקיד המיועד, ויציין כי ביכולתו לבצע את התפקיד בהצלחה.

 

האדם האסרטיבי לרוב משיג את מטרותיו, מרוצה מהתנהלותו ומחייו ובעל ערך עצמי חיובי

ואתם?

הוסף תגובה