קטניות או לא להיות

קטניות או לא להיות

מאת: סיון סניור, מורה ליוגה ולפילאטיס ומטפלת הוליסטית

www.sivansenior.com

הקטניות הן המקסימות האלו, שעלולות לעשות לנו גזים ופאדיחות באירועים חברתיים.

בגלל זה, הרבה אנשים נרתעים מלהכניס אותן למטבח.

לצמחונים, כמעט ואין תחליף עבורן ואסביר מדוע.

אדם, שאינו אוכל בשר, נהנה מהרבה יתרונות בריאותיים, כמו עיכול יותר מהיר, ורגשות שלווים יותר משום שהבשר נחשב כאוכל מסעיר, כבד, ולוקח לגוף כ-8 שעות לעכל אותו.

בזמן שהוא בתוך המערכת, הוא נרקב, בעצם, בגוף. רק שנדע.

צמחונים, זקוקים למה שניקרא בשפה המקצועית "חלבון מלא".

את החלבון המלא, כדאי  לאכול בין 3-7 פעמים בשבוע, תלוי באדם.

ממה מורכב חלבון מלא?

קטניות + דגנים = חלבון מלא.

קטניות

הקטניות, מחולקות לקלות לעיכול ולקשות לעיכול.

הקלות לעיכול, הן אלו אשר בדרך-כלל ייצרו פחות גזים בגוף וזמן הבישול שלהן יהא קצר יותר מהקשות לעיכול.

דוגמא לקטניות קלות: עדשים כתומות, עדשים צהובות, מאש (בינונית).

הקטניות הקשות לעיכול הן: כל סוגי השעועית (לבנה, אדומה, חומה, שחורה, כחולה ), חומוס, פול, עדשים ירוקות ושחורות.

את הקטניות הרכות אפשר לבשל בזמן קצר יחסית – עד חצי שעה.

כאן אתמקד בהוראות לבישול קטניות קשות, משום שהן מהוות את עיקר המחסום בפני בישול בריא (מטעמי עצלות ופאדיחות בחברת בני-אדםJ).

איך לבשל קטניות קשות

טוב, מדובר כאן בתכנון מראש, אז לא להתרגז, כי גם אם נתחיל עכשיו, זה לא יהיה מוכן להיום…

– לוקחים את הקטניות ושמים אותן בקערה עם מים בטמפרטורת החדר למשך הלילה. המים צריכים לכסות   את הקטניות ולהיות מעליהן בעוד 3-4 ס"מ. משאירים את הקערה מחוץ למקרר.

– למחרת, שופכים את הקטניות לתוך מסננת של פסטה או לתוך נפה של קמח (כלי לניפוי הקמח, רשת), ושוטפים היטב במים.

– מניחים את המסננת או הנפה על הקערה בה היו הקטניות בלילה, ומכסים היטב עם מגבת מתוחה מסביב, כך שהמגבת לא תיגע בקטניות, אך היא תעשה חושך מוחלט.(עודפי המים יוצאים לקערה, המגבת שומרת על החושך).

– במשך שלושת הימים הבאים (אלו זמנים לחורף. בקיץ זה לוקח פחות זמן), בערך 3 פעמים ביום, או כל פעם שבא לנו, שוטפים בכיור את הנפה עם תכולת הקטניות ומערבבים והופכים אותן ביד, כך שישטפו היטב. מנערים, ליציאת עודפי-מים ומחזירים לכיסוי מוחלט עם המגבת.

– במהלך שלושת הימים הללו, נראה איך הקטנית לאט מנביטה את עצמה. נבטים זקוקים ללחות ולחושך. וזה תהליך מדהים ויפהפה לראות איך הקטנית מתרככת, משנה צבע, ומוציאה נבט חמוד.

ברגע שהקטנית מנביטה, הערך התזונתי שלה עולה פי כמה.

קטניות מונבטות

אחריי שיצא הנבט, הקטנית מוכנה לאכילה בסלט חם או קר, וניתן לבשל אותה בתוך כל תבשיל למשך 20 דקות.

הקטנית עכשיו מועשרת בהרבה יותר חלבון, מינרלים וויטמינים.

בעצם היא הפכה לאוכל אנרגטי ביותר.

גם הטעם שלה משתנה ובשונה מקטנית שהורתחה למוות בתוך סיר לחץ או עברה התעללות בבישול ממושך, לקטנית שהונבטה יש טעם הרבה יותר חי, צעיר ורענן.

שווה לנסות!!!

דגנים

דגנים הם החבר'ה שהולכים עם הקטניות ליצירת חלבון מלא.

דוגמאות לדגנים: אורז על כל סוגיו, קינואה, כוסמת, דוחן, גריסי פנינה, פסטה (דגן מעובד).

לכן תפריט מאוזן יכלול תמיד מנה אחת שבתוכה דגנים וקטניות או 2 מנות (באותה הארוחה), שאחת מהן דגנים והשנייה קטניות.

דוגמאות למנות מאוזנות

–         מג'אדרה. כן-כן, הישנה והטובה. מי שבריאותו מאוד יקרה לו ומוכן להשקיע זמן וכסף, יעדיף תמיד דגנים מלאים (= מג'אדרה שבה האורז מלא). במג'אדרה משתמשים בדך כלל בעדשים כהות. ירוקות או שחורות. מג'אדרה מעדשים מונבטות = ת-ע-נ-ו-ג!!!

–         מרק שעועית ואורז. או מרק שעועית ועדשים כתומות. ככה יש לנו קטניות וגם דגנים, על הדרך.

–         חמין מהיר. חותכים את הירקות לחמין (תפו"א, לפת, שורשים, גזר, ירוקים), מבשלים בסיר עם הקטניות המונבטות ויש לנו חמין בחצי שעה. (למי שאינו טבעוני  –  מוסיפים את הביצים אחריי ששפכנו מים רותחים על הכול, כך הן לא ייסדקו). מושלם לאירוח של משפחה עצבנית ורעבה.

–         אורז ודאל. בזכות המנה הזאת,  ההודים כל-כך רזים ועדיין מספיק חזקים כדי לסחוב לנו את        התיק עד הגסט-האוס! J .

      דאל, שהוא מין מרק מעדשים רכות (צהובות או כתומות, שנמסות לעיסה), הוא אחד התבשילים  המהירים ביותר. בסיר אחד עושים אורז, ואם האורז אינו מלא, מדובר ב-10 דקות בישול, ועוד 5 דקות אידוי (סוגרים את האש, בלי לפתוח את המכסה של הסיר).

בסיר השני, מכינים את הדאל וכעבור עשרים דקות יש לנו ארוחה מחממת ומחזקת.

לעצלנים שבינינו

–         פרוסת לחם עם חומוס. עדיף, כמובן, לחם מדגנים מלאים. נו, מה חשבתם? מי שמתעצל, זה מה שהוא אוכל..

 

–         בישול לעצמנו עושה אותנו שמחים וחזקים יותר. השפע, לפי הפן-שווי, בא מהמטבח. אפשר לברך את האוכל בזמן הכנתו ואת מי שיאכל ממנו… הרבה הצלחה בבישול!!!

 

* המאמר נועד לספק אינפורמציה בלבד ואינו בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית, או תחליף להתייעצות עם מומחה.

הוסף תגובה