3 עקרונות פשוטים וחיוניים לניהול זמן ביומן אישי לAdhd

חוש הזמן והערכת הזמן הינם תחומים בהם רוב אנשי הADHD  לוקים.  הכלי הפשוט והחשוב ביותר לדעתי כדי לייעל את ניהול הזמן הוא היומן או כל תחליפיו המתוחכמים. (אגב מחשב כף היד לדעתי הינו כלי מעולה לאנשי הADHD . הוא מאפשר ריכוז של משימות, לוח זמנים ותכנים במכשיר אחד כמובן שרצוי לא לאבד אותו). היומן מאפשר סדר ותכנון, הוא מאפשר התמודדות יעילה עם זיכרון לקוי ועם קשיים בהערכת זמן ובתחושת זמן שבהם עסקתי במאמר קודם.

אבל השימוש באותו כלי שלצורך העניין נקרא לו כאן יומן, שלרבים הינו מובן מאליו לADHD  אינו מובן מאליו, והוא מחייב מודעות לדרכי השימוש ביומן, וליכולת להפכו להרגל.

ואמשיך בסיפור אישי קצר.

לפני כעשרים וחמש שנים הכרתי את אשתי אתי, באותם ימים עבדתי כרכז נוער במתנ"ס בירושלים, סדר היום שלי היה די עמוס ואת פגישותינו נהגתי לציין ביומן אישי – ארגונית שבו השתמשתי באותה תקופה. אתי שראתה זאת קצת "נעלבה" שאני זקוק ליומן כדי לזכור את פגישותינו ולא יכול לזכור דבר כה חשוב ללא אמצעי עזר. במבט לאחור אני מבין שכיון שהרגשתי שהזיכרון שלי לא מוצלח במיוחד הטמעתי באדיקות את ההרגל של לרשום ביומן כל דבר. מאז עברו הרבה שנים אבל לאחרונה מצאתי שרבים מהמתאמנים שלי אינם מצליחים להטמיע את נושא ניהול הזמן ביומן ומכאן באות השורות הבאות. ישנם שלושה עקרונות חשובים לשימוש ביומן האישי:

1.    יש לרשום כל משימה עתידית ביומן. הכוונה לכל פגישה, משימה שקשורה לעבודה ו/או לבית ואפילו לתחומים חברתיים. יש לעשות זאת באותו רגע שבו עולה הנושא. זה הבסיס להכל לעיתים אנחנו דוחים אומרים לעצמנו שנרשום אח"כ וזהו מוקש שמאפשר לזיכרון החלש לטווח קצר לפגוע בנו.חשוב מאד להשתמש באמצעי אחד של ניהול זמן, ולא לפזר את המידע במספר יומנים.

2.    יש לייצור הרגל של קריאת הכתוב ביומן( אגב היומן יכול להיות מכל סוג שהוא יומן שבועי רגיל, ארגונית, מחשב כף יד ותוכנת אאוטלוק במחשב הביתי) הכוונה בהרגל היא לדוגמא כל בוקר וערב, כל שעה, בין פגישות ומשימות. כמובן שאם לא נקרא מה כתוב ביומן לא נזכור מה אנחנו אמורים לעשות וזה לכאורה טריויאלי אבל חשוב מאד.

3.    ביצוע של כל מה שכתבנו– זה החלק הקשה ביותר אבל לא נגיע אליו אם לא נבצע את שני העקרונות הקודמים, ואיני מכיר דרך יעילה יותר להתנהלות מאשר לרשום לקרוא ולבצע. גם אם איננו מספיקים לבצע את מה שתכננו, עדיין יש לנו עוגן, נקודת ייחוס שממנה אפשר להתקדם, להעביר את המשימה ליום המחרת, לבצע אותה מאוחר יותר, מה שחשוב שאנו שולטים במשימות ובלוח הזמנים שלנו.

 

הוסף תגובה