כשהמדע המודרני מאשש את כוח הריפוי של המוח

כשהמדע המודרני מאשש את כוח הריפוי של המוח

כבר אלפי שנים שבני אדם והתרבות האנושית עוסקים בקשר בין גוף ונפש, וכיצד (אם בכלל) הם משפיעים אחד על השני. האירוניה היא שהיינו צריכים לחכות לפריצות הדרך של המדע המודרני, כדי להיווכח שאכן יש קשר כלשהו בין גוף ונפש; קשר שמאפשר למחשבה ליצור מציאות פיזיולוגית מובחנת ומדידה.

לצורך הדגמה, בואו נתאר סיטואציה שבה קבוצת מטופלים נחלקת לשניים – הקבוצה הראשונה מקבלת תרופה אמיתית לטיפול בבעיה מסוימת, והקבוצה השנייה (קבוצת הביקורת) מקבלת חומר שאין לו כל השפעה, כגון מי סוכר בקפסולות אטומות. לשתי הקבוצות נאמר שהשפעת התרופה תיבחן בצורה שווה.

לעיתים קרובות מאוד מתגלה שחלק ניכר מהנבדקים בקבוצת הביקורת, שקיבלה תרופת דמה, מפגין סימני הצלחה לא מבוטלים בטיפול בבעיה. לעיתים רחוקות קבוצת הביקורת אף מפגינה יותר הצלחה מאשר הקבוצה שקיבלה את התרופה האמיתית. למצב הזה קוראים "אפקט הפלצבו".

זו לא הזיה ולא אשליה. אפקט הפלצבו ניתן למדידה במונחים מדעיים מדויקים, וניתן לכמת אותו במספרים ובנתונים. מכיוון שאנו מצפים מראש לכך שהתרופה תפעל, הגוף מתנהג בהתאם ומשחרר את החומרים הדרושים לטיפול בבעיה. עצם הציפייה יוצרת מענה, גם אם לקחנו תרופת דמה שאינה יותר ממים וסוכר.

למרבה התדהמה, אפקט הפלצבו לא נעצר כאן בלבד. במחקר שבוצע באוניברסיטת הרווארד, אישה הסובלת מבעיות מעיים קשות (מעי רגיז) במשך שנים ארוכות, התבקשה ליטול כדורי דמה לטיפול בבעיה, בידיעה מלאה שמדובר במים וסוכר בלבד. נאמר לה שייתכן שהכדורים יפעילו את מנגנוני הריפוי הטבעיים בגוף.

כמה שעות לאחר נטילת הכדורים המזויפים, נעלמו הכאבים והסימפטומים של בעיית המעי הרגיז; זאת למרות שהמטופלת ידעה מראש שלא מדובר בתרופה, אלא במים מסוכרים בלבד. מרגע שהפסיקה ליטול את הכדורים המזויפים, הבעיות חזרו לשגרתן הרגילה. 60% מהנבדקים במחקר הזה העידו על שיפור בבעיותיהם, למרות הידיעה שניתנו להם תרופות דמה שאינן פעילות מבחינה רפואית.

אבל כדי להבין באמת מה כוחו של המוח האנושי, לא צריך להרחיק לכת ולקחת גלולות מזויפות. אלן לנגר, פרופסורית בכירה לפסיכולוגיה באוניברסיטת הרווארד, עשתה ניסוי מאוד פשוט בתחילת שנות ה-80 – היא הכניסה קבוצת מבוגרים בני 70, 80 ומעלה לדירה חדשה, שעוצבה כאילו היה מדובר בשנות ה-60.

הנבדקים התבקשו להתנהג ולחשוב כאילו הם צעירים ב-20 שנה – להתלבש באותם בגדים, לדבר באותו סגנון, לעשות את אותן מטלות כפי שעשו לפני 20 שנה ואפילו לצפות בטלוויזיה ולהקשיב לרדיו, ששידרו תוכניות אמיתיות מלפני 20 שנה.

בסיום הניסוי כמעט כל הנבדקים הפגינו שיפורים ביכולות הפיזיולוגיות והקוגניטיביות שלהם, וכל זה רק בגלל שדמיינו שהם צעירים ב-20 שנה. כוח הדמיון מאפשר לבצע שינויים אמיתיים במוח, שמתורגמים הלכה למעשה לשינויים פיזיים, רגשיים, קוגניטיביים ואחרים.

לא מספיק לכם? הנה עוד עובדה מדהימה. באוניברסיטת אסקס בבריטניה המציאו שיטה חדשה לטיפול יעיל בחרדות. המטופלים צריכים לזהות פרצופים שמחים, מתוך שלל פרצופים המוצגים להם על מסך. באופן זה הם מבצעים תהליך שנקרא "שינוי הטיה קוגניטיבי" (CBM – Cognitive Bias Modification), המאלץ את המוח לפעול בצורה מסוימת. הנבדקים בניסוי העידו שהפכו ליותר אופטימיים.

על בסיס עובדות אלו ניתן ללמוד להשתמש בכוח המחשבה, כדי לעצב לעצמנו את החיים כפי שהיינו רוצים. מוסדות ומדריכים רבים מאפשרים ללמוד תחומים מרתקים, כגון דמיון מודרך, NLP, הרפיה, מדיטציה ועוד. אין זה אומר שמדובר בתרופת קסם שמטפלת בכל בעיה בהצלחה; אבל זו בהחלט התחלה של משהו שמאפשר לנו הרבה יותר שליטה במתרחש בחיינו.

כדי להבין טוב יותר איך לעשות זאת, צפו בסרטון של מכללת רטר המסביר מה זה NLP ודמיון מודרך – וכיצד ניתן לרתום אותם לטובת השינויים הדרושים בחיינו.

הוסף תגובה