תקליטנים – שינויים בהרגלי האזנה

בשנים האחרונות, אנו עדים להתפתחויות בתחום האירועים, אשר הקלו את אפשרויות הבחירה של בעלי השמחה, והפכו אותן לרבות ומופשטות יותר.

אם בעבר, חברות קייטרינג התמחו באוכל כללי, אזי שהיום אפשר למצוא חברות קייטרינג אשר מתמחות בסוג אוכל ספציפי, אם בעבר מעצבי אירועים ידעו לעצב אירועים בצורה כללית, אזי שהיום הם מתמחים בעיצוב אירועים בסגנונות שונים. אין הדבר שונה כמובן גם בתחום התקליטנות.

תחום זה, עובר שינויים, אשר מתבצעים במקבלים לשינויים בתחום האירועים, תחום המוסיקה, ודרישות הקהל. כתוצא המכך, תקליטנים יוצרים לעצמם אפיונים מיוחדים, המבדילים אותם משאר התקליטנים.

בשנות התשעים, חל שינוי גדול בתרבות המוסיקה בישראל. שלושה תהליכים התרחשו במקביל, והם גרמו לשינוי גם, בתחום התקליטנות. השינוי הראשון היה ,החשיפה לMTV, אשר הביאה להיכרות עם עשרות אמנים מהעולם. השינוי השני היה, הפיכתה של המוסיקה הים תיכונית למוזיקה פופולארית בקרב חלקים גדולים בעם. השינוי השלישי היה, הקמת גלגל"צ, אשר נינגה מוסיקה במשך 24 שעות לצד דיווחי תנועה. גלגל"צ הפכה את המוסיקה העכשווית לנחלת הכלל.

כיצד זה הביא לשינוי בתחום התקליטנות? ובכן, חשיפתה של ישראל לMTV והפכיתה של גלגל"צ לאחת מתחנות הרדיו הפופולאריות, איפשרו למי שעסק עד אז ומאז בתקליטנות, להתמחות בסגנון מוסיקלי מסוים, לחדש אותו כל הזמן, להכיר ולהשמיע דברים חדשים, בלי לחשוש שלא יהיה לו קהל לזה. הדוגמא האידיאלית לכך היא המוסיקה הים תיכונית. זו הפכה להיות פופולארית, יותר ויותר אמנים ים תיכוניים מתנגנים בבתים, ושיריהם מושמעים באירועים שונים. עד לפני הופעת גלגל"צ (וכאן חייבים להזכיר גם את הופעתן של תחנות הרדיו האיזוריות), היה קושי רב לאותם אומנים להגיע לרדיו ולזכות לחשיפה, ותקליטנים התקשו לנגן אותם קודם לכן, כי הקהל לא הכיר אותם. כעת שזכו לחשיפה, הקהל דרש שהמוסיקה שלהם תתנגן באירועים שלהם.

דוגמא אחרת הם תקליטנים הפונים  לקהל צעיר, ומנגנים מוזיקה אלקטרונית או אלטרנטיבית. מדובר בשני סגנונות מוסיקה, שעד הופעת MTV בישראל ועלייתה לשידור של גלגל"צ, נחשבו לסגנונות מוזיקה שרק מעטים שמעו והתעניינו בה. לאחר ששני התהליכים האלו התרחשו, סגנונות אלו, הפכו פופולאריים בקרב צעירים רבים יותר, ואותו קהל נהנה ומבקש לשמוע אותם במסיבות, ובאירועים.  

פרט לתקליטנים המתמחים במוסיקה ים תיכונית, אלקטרונית או אלטרנטיבית, ישנם כמובן תקליטנים שמתמחים בסגנונות אחרים של מוסיקה. ישנם תקליטנים שמנגנים רק מוזיקה דרום אמריקאית (שהפכה אף היא פופולארית בישראל החל משנות התשעים), מוסיקה רוסית (תקליטנים אלו פונים בעיקר  לקהל העולים), מוסיקה ארצישראלית (פונים לקהל המבוגרים יותר), מוסיקת היפ-הופ וראפ (פונים יותר לצעירים) ומוסיקה בסגנון עדות שונות. כמובן שלצד תקליטנים אלו, ישנם עדיין תקליטנים המשמיעים סגנונות מעורבבים באירועים.

לסיכומו של דבר, ההתפתחויות והשינויים שהתרחשו בתרבות המוסיקה בישראל, הביאו לשינויים אצל התקליטנים, בדיוק כפי ששינויים בתרבות המזון בישראל, הביאו לשינויים אצל חברות הקייטרינג וכן הלאה.

 

המאמר מוגש מטעם אינדקס התקליטנים הגדול בישראל, בתוכו ניתן למצוא אינדקס תקליטנים, מאמרים נוספים בתחום וחדשות בתחום תקליטנים.

הוסף תגובה