ההבדל בין מדיטציה לדמיון מודרך (ובמה כדאי לבחור)

ההבדל בין מדיטציה לדמיון מודרך (ובמה כדאי לבחור)

שיטות הרפיה ורגיעה קיימות כבר אלפי שנים בהיסטוריה האנושית; אם באמצעים כימיים כאלה ואחרים שמקורם במדורות השבט, ואם בשיטות פסיכולוגיות שהגיעו אלינו בעיקר מהמזרח הרחוק. בבואנו לדבר על הגישות השונות, לא תמיד ברור ההבדל ביניהן – בייחוד כאשר הן חולקות לעיתים מאפיינים דומים.

כאשר מדובר במדיטציה לעומת דמיון מודרך, שתי השיטות אכן חולקות ביניהן מאפיינים זהים: תנוחה נוחה לצורך רגיעה, התרכזות מסוג מסוים וכן הלאה. אז מה בכל זאת ההבדל בין מדיטציה ובין דמיון מודרך? האם יש בכלל הבדל כזה?

לשם הקיצור נגיד כבר בהתחלה שההבדל טמון בעיקר במטרה. מטרתו של דמיון מודרך הוא לכוון ולרכז את המחשבות אל מטרה מסוימת; בעוד שמטרתה של מדיטציה היא בדרך כלל להתרוקן ממחשבות.

קצת על דמיון מודרך

נקרא גם בשם דמיון מונחה, ומטרתו היא לפתוח בפנינו את פוטנציאל האפשרויות שמציע הדמיון האנושי. זה יכול להיות למטרות רגיעה, או כדי להציג בפנינו אפשרויות חדשות מהן נוכל לבחור את השינוי הרצוי לנו. בדיוק כפי שנגזר משמו, בתהליך של דמיון מודרך או מונחה אנחנו אלה שמכוונים או מנחים את הדמיון לפעול לטובתנו (או מדריך חיצוני שנמצא לידנו; זה יכול להיות גם הקלטה או סרטון ביוטיוב).


יתרון משמעותי מאוד של דמיון מונחה, שהוא בדרך כלל יותר קל לביצוע בהשוואה למדיטציה (במיוחד כאשר מדובר במתחילים). בעוד שמדיטציה דורשת מאיתנו דרישות מסוימות (להתרכז במשהו, לרוקן את הראש ועוד כהנה הנחיות פחות אינטואיטיביות), בדמיון מודרך אנחנו פשוט מתבקשים לשאת את עצמנו על כנפי הדמיון.

לדוגמה: "דמיינו שאתם בחוף הים, ובועה של אור מגיעה מלמעלה ועוטפת אתכם". אין ספק שזה יותר קל לביצוע מאשר "התרכזו בנשימותיכם עד שזרם המחשבות יפסיק", משום שאצל רובנו המשימה הזו (להפסיק את המחשבות) קשה מאוד. מדוע, בעצם? במכללת רטר ללימודי NLP ודמיון מודרך, לומדים הסטודנטים שאם מתנסחים על דרך השלילה – מקבלים בדיוק את התוצאה ההפוכה ("אל תחשבו על עוגת שוקולד", ותראו בדיוק מה יקרה).

קצת על מדיטציה

בעוד שדמיון מודרך הוא ככל הנראה שיטת הרפיה חדשה ומודרנית יותר, למדיטציה יש שורשים היסטוריים שראשיתם כבר לפני מאות או אלפי שנים. יש לא מעט סוגים של מדיטציות, ומקורן בעיקר בתרבויות המזרח הרחוק כגון סין, הודו או יפן.

פתגם זן ידוע אומר: "אם אומנם הנך בעל מחשבות – נסה להפסיקן". מטרתה של מדיטציה היא בדרך כלל להתנתק מזרם המחשבות שמציף אותנו בדרך קבע – ולנסות ליצור מצב של ריכוז ברמה גבוהה דיה, עד שהמחשבות נעצרות. זאת בניגוד לדמיון מודרך, בו אנו משתמשים במחשבותינו ללא הרף ליצירת תרחישים שונים.

הבדל נוסף בין שתי השיטות הוא שלדמיון מודרך יש שימושים מגוונים ומוגדרים מאוד (שיפור השינה, הרפיה, מציאת עבודה חדשה, שיפור הזוגיות ועוד) – בעוד שמדיטציה משמשת בעיקר למטרה שכבר צוינה, דהיינו התנתקות.

אז מה הכי טוב עבורנו?

כדי לדעת מה עדיף עבור כל אחת ואחד מאיתנו, צריך פשוט לנסות כל שיטה ולבדוק את יעילותה. יהיו אנשים שיפיקו תועלת או יתחברו לשיטה אחת יותר מהאחרת, וכך בעצם ניתן לדעת מה עדיף לכל אחד. ייתכן גם שתתחברו לשתי השיטות ותמצאו ששתיהן מועילות לכם ברמות מסוימות; אז כמובן שאין שום מניעה להשתמש בהן לסירוגין, בהתאם לצרכים שלכם.

הוסף תגובה