בחג השבועות תעשה לך ביכורי קציר חיטים

חג השבועות הוא אחד החגים הקדומים בדת היהודית והוא אחד משלושת הרגלים: פסח, שבועות וסוכות.

מקור השם לחג השבועות ניתן לו משום ספירת הימים עד למועדו. התייחסות לכך אנו מוצאים בתורה, בספר ויקרא כ"ג,16: "וספרתם לכם ממחרת השבת מיום הביאכם את עומר התנופה שבע שבתות תמימות תהיינה". חג השבועות ניזון במהותו מחג הפסח, שכן בחג הפסח אלוהים גאל את העם היהודי גאולה פיזית אך השלים את תהליך ה"היציאה לחופשי" רק בחג השבועות, שכן ביום הזה אלוהים נתן את התורה לבני ישראל (במעמד הר סיני) בכדי לשמור על ערכי מוסר וחברה תקינים יותר ובכך גאל את העם גם מבחינה רוחנית. לכן, חג השבועות נקרא גם חג מתן תורה.

בימי בית המקדש נהגו בני ישראל, שהיו חקלאים , לעלות לרגל לבית המקדש בירושלים. בשבועות,  הביאו עימם את ביכורי פירותיהם. לפי המסורת, הביאו בכורים משבעת המינים שהשתבחה בהם ארץ ישראל. המקור בתורה לחשיבותם של הפירות הללו הוא בפסוקים הבאים: "כי ה' אלוהיך מביאך אל ארץ טובה, ארץ נחלי מים, עיינות ותהומות יוצאים בבקעה ובהר, ארץ חיטה ושעורה וגפן ותאנה ורימון, ארץ זית שמן ודבש. {דברים ח', ז-ח}.

כל חקלאי היה משתדל להגיש אותם בצורה היפה, הטובה והמפוארת ביותר {כפי יכולתו},ככתוב: . "ולקחת מראשית כל פרי הדמה אשר תביא מארצך אשר ה' אלוהיך נותן לך ושמת בטנא והלכת אל המקום אשר יבחר ה' אלוהיך לשכן שמו שם". עשירי העם הגישו אותם מנחה בטנא עשוי כסף וזהב ופשוטי העם הגישו אותם בטנא או סלים אותם קלעו מנצרי ערבה קלופה. את העולים לרגל, קיבלו תושבי ירושלים בברכה וליוו אותם בדרכם עד לבית המקדש

לאחר חורבן בית המקדש אין מקיימים יותר את מצוות הבאת הביכורים. כיום הטקסים מתרחשים בעיקר בקיבוצים ובמושבים. באירוע זה הילדים לובשים לבן, לראשם זרי פרחים  ובידם טנא מקושט זכר לאותם ימים מפוארים.

מגילת רות

מגילת רות נפתחת בתיאור קורות משפחתו של אלימלך מבית לחם יהודה: בעקבות רעב בארץ מחליט אלימלך לרדת לארץ מואב. שם פוקדת את המשפחה טרגדיות נוראיות. תחילה מת אלימלך ואחריו שני בניו. נעמי אשתו אשר נותרת ענייה ואבלה משכנעת את שתי כלותיה המואביות לשוב אל בית אביהן. עורפה, משתכנעת ופורשת מהן ואילו רות מתעקשת להישאר עימה ואומרת לה: "עמך- עמי ואלוהייך אלוהיי".כאשר הן שבות אל יהודה, רות, מנצלת את זכותה כענייה, ללכת ללקט בשדה שהיה בבעלותו של בועז,שהיה קרוב משפחה של נעמי. רות מוצאת חן בעיני בועז והוא מחליט לשאת אותה לאישה.רות יולדת לו בן, שעתיד להיות סבו של דוד המלך ובכך זוכה רות המואבייה לא רק לבעל מכובד ולמשפחה אלא גם לזכות שדוד המלך יהיה אחד מצאצאיה. על מגילת רות אמר ר' זעירא: מגילה זו אין בה לא טומאה ולא טהרה ולא איסור ולא היתר. ולמה נכתבה? ללמדך כמה שכר טוב. לגומלי חסדים {מדרשת רות רבה}.

מנהגים רבים מאפיינים את החג: מלבושים לבנים, קישוט הבית בעלים ירוקים, שפיכת מים ואכילת מאכלי חלב. את אחד הפירושים למנהג האחרון מביא בעל משנה ברורה שהביא בשם חכם גדול אחר שהסביר; כי בעת שירדו בני ישראל ממעמד הר סיני הם היו רעבים מאוד.משלא מצאו בשר לאכול וזמן הכנתו ארוך מיהרו לאכול את מוצרי החלב שהיו זמנים יותר. מאז נוהגים לאכול מוצאי חלב זכר למנהגם.

כמה מתכונים לחג:

כדור גבינה

מצרכים:

200 גר' גבינת רוקפור מגורדת

300 גר' גבינת ריקוטה 5 אחוז שומן

200 גר' חבילת פרום עז

60 גר' חמאה רכה

קופסת גבינת נפוליאון עם עירית ושום.

150 גר' אגוזים קצוצים גס.

אופן ההכנה:

מערבבים בקערה את כל הגבינות והחמאה (מלבד האגוזים).

יוצרים גוש גבינה (לא להיבהל אם מעט נוזלי).

מפזרים מעל את הגבינה ואת האגוזים ויוצרים כדור גדול

עוטפים בנייר כסף

מניחים 25 דקות בפריזר

ואחר כך מניחים לעוד כ- 5 שעות במקרר

מעטרים את הצלחת בירקות טריים חתוכים גס או פירות יבשים

מגישים עם קרקרים.

 

בלינצ'ס במילוי פיטריות

חומרים:

1 כוס קמח

1 כוס מים

2 ביצים

3 כפות שמן קנולה

קורט מלח

אופן ההכנה:

מקציפים 2 ביצים עם חצי כוס מים, מוסיפים קמח שמן ואת יתרת המים ( חצי כוס) וקורט מלח ומערבבים היטב עד שהתערובת אחידה.

חומרי מלית פיטריות:

3 בצלים קצוצים גס

1.5 סלסלת פיטריות שמפיניון פרוסים

כף אבקת מרק פיטריות

רבע  כפית פלפל שחור

2.5 כפות שמן קנולה

אופן ההכנה:

  1. פורסים בצלים ופיטריות.
  2. מחממים שמן במחבת ומטגנים בצלים עד להשחמה.
  3. מוסיפים פטריות פרוסות ומטגנים קלות. לא לטגן יותר מדי את הפטריות כדי שלא יתחילו להפריש נוזלים.
  4. מוסיפים אבקת מרק פטריות ופלפל שחור, מערבבים היטב.
  5. מסירים מהאש.

הרכבת המנה:

ממלאים בלינצ'ס במלית ומגלגלים, מניחים בתבנית הגשה.

מכינים רוטב משקית אבקת פיטריות לפי ההוראות הכתובות על האריזה ומגישים יחד עם הבלינצ'ס.

קיש צנוברים

לבצק:
2.5 כוסות קמח
חבילת חמאה קרה חתוכה לקוביות
ביצה
כפית מלח
מעט מים קרים
לשים במעבד מזון לבצק אחיד.

שומרים במקרר בשקית ניילון לשעה לפחות.

לתערובת,עלים מ:

חבילת בזיליקום טרי
חבילת פטרוזיליה טרייה
חבילת אורגנו טרי
קוצצים הכול דק.

מטגנים בשליש כוס שמן זית 100 גר' צנוברים, בצל גדול קצוץ ושלוש שיני שום קצוצות, עד שמזהיב קלות.
מצננים מעט. מוסיפים לתערובת את עשבי התיבול.
מערבבים 3 ביצים + שמנת מתוקה ומוסיפים לתערובת.

מרפדים תבניות אישיות בבצק (אני מכין בתבנית שקעים של 12 שקעים – התערובת והבצק מספיקים בדיוק). דוקרים את פני הבצק במזלג. שופכים את התערובת. אופים בתנור שחומם בחום בינוני כ- 20 דקות או עד שמשחים קלות.

מומלץ להגיש עם סלט ירוק קליל.

 

חג חירות שמח.

הוסף תגובה