בני בכורי ישראל – תפארת יהדות בוכרה

"בני בכורי ישראל – תפארת יהדות בוכרה". בספרי זה, כתבתי על תקופות שונות בחיי העדה הבוכרית תוך שאני בוחן את התפתחותה והתמודדותה אל מול זרמי החיים הן בישראל והן בתפוצות. שימת לב מיוחדת הענקתי לסוגי אירועים ומעברים שהטביעו את חותמם על בני העדה כולה, ועל האופן בו השפיעו אלה עליי ועל בני משפחתי לדורותיה.

כבן העדה הבוכרית, אני חש וכותב בגעגועים רבים את עברה העשיר של הקהילה מתוך כוונה להנציח ולו חלק זעיר ממנה לדורות הבאים. עם השנים, נתגלו ומתגלים לי שוב ושוב ייחודה, עוצמתה, אופן התנהלותה והשפעתה של העדה על כמה מההחלטות היותר חשובות במגוון רחב של תחומים, למין ימיה הראשונים של מדינת ישראל ועד עצם היום הזה.

במסעי זה, אני מבקש לקחת איתי את הקורא למעין טיול תיעודי אותו אני מתחיל

בשורשיות משפחתי שלי, ובשורשי העדה הבוכרית. מסע שיאפשר למתבונן לצפות לאחור על כברת הדרך אותה עברו העדה ומשפחתי עד כה, ולהשיר מבט מנוסה, מפוכח, ובעיקר גאה יותר אל הדרך שעוד לפנינו. עבורי, מהווה ספר זה "סמן דרך", המשליך על כלל העדה הבוכרית. ממנו נצפה על חיי משפחתי בכללותה (משפחות יהושועסנגדס'ט ובורוכוב), על אילן היוחסין של המשפחות המרכיבות את "השבט המורחב". על הנופים, הטקסיות והמנהגים, ריחות, גוונים וצבעים, נישואין, הולדת ילדים, תרבות, פולקלור ופטירה.

על המטבח הבוכרי:

המטבח הבוכרי, מושפע ממטבחים רבים כגון: המטבח הסיני, הפרסי והטורקי- עותומאני. שילוב ההופך אותו לעשיר, מגוון ומעניין ביותר. היהודים הבוכרים, אימצו את מאכליהם של התרבויות שהיו סמוכות להם, ואת אלה הרחוקות שהביאו עימם הסוחרים שבאו לסחור בבוכרה . את המאכלים התאימו הבשלניות הבוכריות על פי הדת היהודית והוסיפו להם את מנהגיהן כגון: כשרות, טקסים וכללי שבת – ואימצו אותם כשלהן.

אושפלאו המאכל הבוכרי הלאומי

המצרכים:

עוף מחולק ל-10 חלקים

או 1.50 ק"ג בשר בקר רך במיוחד

2.5 כוסות אורז שטוף

3 כוסות מים

1 תפוח עץ חמצמץ, חתוך כגפרורים

6 גזרים, חתוכים כגפרורים

2 בצלים בינוניים, חתוכים לקוביות

3 שיני שום

כפית פלפל שחור

2 כפיות מלח

חצי כוס צימוקים או חמוציות

כף אבקת מרק עוף

כף סוכר או 4 סוכרזית

4/3 כוס שמן תירס

אופן ההכנה:

מחממים את השמן בסיר ומטגנים את הבצלים ואת חלקי העוף או הבשר עד להשחמה. מתבלים בכפית פלפל שחור ושתי כפיות מלח.

מוסיפים את הגזרים, תפוח העץ, כף אבקת מרק עוף וכף סוכר או 4 סוכרזית.

מוסיפים חצי כוס מים וממשיכים לבשל עוד כרבע שעה על אש נמוכה.

לאחר מכן מוסיפים את מצימוקים או החמוציות, את 2.5 כוסות האורז, את 2.5 כוסות מים שנשארו,מעט מלח, מעט פלפל לבן ואת שלושת שיני השום.

מגביהים את הלהבה לזמן של כחמש דקות ולאחריהן מנמיכים את האש

וממשיכים לבשל כ – 20-15 דקות.

ויש לנו מעדן מלכים.

* לא לערבב.

בתאבון.

 

אוש- באחש

המצרכים:

חצי כוס שמן תירס

1 בצל קצוץ

1 צרור כוסברה או שמיר קצוצים, אפשר חצי וחצי

2 כוסות, תרד קצוץ

חצי ק"ג כבד עוף, חתוך לקוביות קטנות

רבע ק"ג קורקבנים או חזה עוף חתוך לקוביות קטנות

2.5 כוסות אורז

3 כוסות מים

מלח פלפל שחור לפי הטעם

כף אבקת מרק עוף

אופן ההכנה:

מטגנים בשמן את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את הכבדים הקורקבנים או חזה העוף ומטגנים עוד כ-חמש דקות. מתבלים בשתי כפיות מלח וכפית פלפל שחור,

מוסיפים את ה-כוסברה השמיר והתרד הקצוצים, את 2.5 כוסות האורז השטוף, את 3 כוסות מים ואת כף אבקת מרק העוף.

מבשלים על להבה גבוהה כחמש דקות ועוד כ-20 דקות נוספות על להבה נמוכה.

מומלץ להגיש עם סלט עגבניות.

 

סירקניז

המצרכים:

3/4 כוס שמן תירס

2 בצלים קצוצים דק

חצי ק"ג בשר קצוץ {בקר או שוארמה}

4 גזרים, חתוכים לקוביות קטנות

1 כוס גרגירי חומוס מבושלים וקלופים {ניתן להשתמש בשימורים}

2.5 כוסות אורז עגול שטוף

כף מלח

כפית פלפל שחור

לרוטב השום:

4 שיני שום כתושות

חצי כפית מלח

רבע כוס שמן זית

אופן ההכנה:

בסיר עם השמן מטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הבשר תוך כדי ערבוב בכף עץ. מוסיפים את הגזר, מטגנים קלות ומוסיפים את החומוס וממשיכים בטיגון לעוד כ 3 דקות. מוסיפים 3 כוסות מים, מלח, פלפל ואת 2.5 כוסות אורז ומביאים לרתיחה.

לאחר חמש דקות, מנמיכים את האש וממשיכים בבישול עוד כ- 20-15 דקות.

בינתיים, מכינים את רוטב השום:

מחממים בסיר את השמן ומטגנים את השום והמלח מספר דקות

תוך כדי בחישה מתמדת {זהירות לא לשרוף}.

לאחר שהתבשיל מוכן מטפטפים עליו את הרוטב ומגישים.

בתאבון.

אוש –דולמה

המצרכים:

1 כרוב בינוני

2 כוסות אורז עגול שטוף

2 עגבניות קצוצות

1 תפוח עץ קצוץ

חצי ק"ג בשר כתף טחון

1 בצל חתוך לקוביות

חופן ירק למרק שמיר/ פיטרוזליה/ וכסברה קצוצים דק

חצי חבילה מרגרינה חתוכה לקוביות

מיץ מחצי לימון {לפי הטעם}

מלח פלפל פפריקה מתוקה

אופן ההכנה:

חולטים את הכרוב עד לריכוך. מצננים, ומפרקים אותו לעלים.

בקערה גדולה מניחים את הבשר הטחון, הבצל, העגבניות, האורז, תפוח העץ, הירק, התבלינים והמרגרינה ומערבבים היטב.

ממלאים את עלי הכרוב ומקפלים כך שיווצרו מעין סיגרים ומניחים אותם בסיר.

יוצקים 2.5 כוסות מים, מתבלים במלח, פלפל, קופסת רסק עגבניות קטנה

ומעט מיץ לימון למי שאוהב. מבשלים על אש בינונית כ- 40 דקות.

בתאבון.

*ככל שעלי הכרוב המקופלים קטנים יותר כך הם טעימים יותר.

 

בברכה

דוד שי

הוסף תגובה