גבינות הולנדיות

 הולנד נמצאת בצפון מערב אירופה כאשר גרמניה במזרח ובלגיה מדרום .

הולנד מפורסמת באתרי התרבות שלה , במוזיאונים, בייצור החרסינה (בעיר דלפט נמצא מפעל חרסינה מפורסם), בפרחים שלה (בורסת הפרחים בעיר אלסמיר), בתעלות והסכרים שלה ותחנות הרוח (בגלל הרוחות ברחבי המדינה התפתחה תעשיה של תחנות רוח להפעלת מערכות אנרגיה ותחנות קמח ), הולנד ידועה כמדינת הגבינות היא מובילה בייצור וביצוא גבינותיה.

בכל רחבי הולנד תראו שווקים וחנויות גדושים בגבינות הולנדיות מסוגים שונים .גבינות עובש,

גבינות קשות, גבינות רכות, גבינות בצבעים שונים . בעיריית אלקמאר ישנו שוק גבינות גדול מאוד.

לפי ממצאים ארכיאולוגים עסקו בהולנד בייצור חלב לפני 2000 שנים . 

להלן מספר גבינות שמיוצרות בהולנד וכיום ניתן ללמוד את חלקם בקורסים אצלנו בעיר נשר בתהליכים מסורתיים ביתיים .

גבינת אדאם Edam  – זו גבינה חצי קשה מיוצרת בעיירת נמל בשם אדם שבצפון הולנד. מייצרים אותה מחלב פרה . צורתה כדור ומצופה בציפוי אדום. וכשישונה אורך 17 חודשים ויותר מצפים אותה בציפוי שחור .

גבינת אדאם הייתה אחת הגבינות המפורסמות עוד בתקופת ימי הביניים, ועוד בימים אלו נשלחה לאיטליה, גרמניה וצרפת . בקורסים שלנו אנחנו מלמדים גבינה זו בשיטות המסורתיות של פעם .

צבעה הפנימי צהוב בהיר, טעמה מעט אגוזי .

 גבינת ליידן Leidse Kaas  – זו גבינה צהובה מסורתית שמכינים אותה מחלב פרה בעיר  ליידן.

הגבינה היא בעלת 40 אחוזי שומן, מרקמה קשה עדין .

Dutch Mimolette Commisie Kaas – זו גבינה צהובה קשה שמיצרים מחלב פרה, קליפתה קטומה . גבינה זו היא כמו גבינת אדם שצובעים אותה במיץ גזר . טעמה אגוזי פירוטי מרקמה אחרי הבחלה של חמישה חודשים הופך לקשה וצבע קטום כאה . שמה בתרגום הוא גבינהבסיטונאות בגלל  שנשלחה לצרפת בסיטונות .

גבינת גאודה (חאודה) Gouda – גבינה זו נחשבת לגבינה חשובה ביותר כ- 60% מכל ייצור הגבינות בהולנד . כיום היא נחשבת לאחת הגבינות הנמכרות ביותר לייצוא . היא נקראת כך לפי שם העיר שבו מיצרים אותה "חאודה" . גלגלי הגבינה יכולים להגיע למשקל של עד שלושים קילוגרם כל אחד . מצפים אותם בשעווה בצבע אדום או צהוב .

זו גבינה צהובה קשה, מיוצרת מחלב בקר .זמן ההתיישנות של גבינה זו אורך כ- ארבעה עד עשרה חודשים . לסוגים מסוימים מוסיפים תבלינים כמו פלפל, קימל, עשבי תיבול .

גבינת Friesekas פריזית  – זו גבינה צהובה קשה שמיוצרת מחלב פרה . היא מתובלת בציפורן וקימל . בעבר היא יוצרה בחוות באזורן ליידן .

זמן ההבחלה שלה בין שלושה לשנים עשר חודשים .

גבינת Getekaas  – זו גבינה שמיוצרת באופן ידני בחוות הקטנות בהולנד . היא נחשבת לגבינה רכה, מיצרים אותה מחלב עזים ושכמתבלים אותה ההולנדים נותנים לה את השם לימבורגר .

גבינת עובש Mon Chou  – גבינה זו דומה לגבינה הצרפתית Neuchatel ,טעמה חמצמץ, מרקמה

קשה ומבחוץ היא מכוסה בשכבת עובש דקה .

גבינת לירדאמר, מסדמר –  גבינה  מהתקופה האחרונה (1990) מצוינת שאנחנו מלמדים אותה בקורסים שלנו . טעמה אגוזי , מרקמה חצי קשה ומכינים אותה מחלב פרה .

היתרון שהיא מוכנה תוך שלושה חודשים .

גבינת קרנהיימר – גבינה חצי קשה, מתאימה לפריסה, טעמה כרמי, בעלת 60 אחוזי שומן .

כמובן שהגבינות שמנינו כאן הם חלק מהגבינות ההולנדיות המוכרות . עם כל ההסברים שלי

שום דבר לא משתווה למראה  עיניים . אני ממליצה לכם בחום לכו תבקרו ותהינו מהשווקים

הצבעונים של הולנד או בואו תלמדו אצלנו להכין גבינות הולנדיות ואחרות .

                   סדנת גבינות 

הוסף תגובה