טכנולוגיות בענף המזון, כמחוללות שינויים תרבותיים גלובליים

משחר ההיסטוריה הולך האדם בעקבות מזונו. 
כנדידת הציפורים ,החוצות ימים ואוקיינוסים כך נדד האדם לתור אחר מזונו. אנשים, אוכל ונסיעות היו קשורים מאז ומתמיד. במיוחד בין אסיה לאירופה. אולם, מפגש היבשות שהתחולל לפני כ- 500 שנה בין אירופה ,אמריקה ואפריקה ועם התפתחות התעבורה הימית, ופתיחת נתיבי מסחר, החל השלב הראשון בתהליך הגלובליזציה, ואיחוד סל המזונות העולמי . 
לאחר מסעו של קולומבוס וגילוי יבשת אמריקה נוצרה דינמיקה ,פוליטית כלכלית שהביאה לפריחת דרך האוכל. אירופה נתנה ,חיטה,זיתים,פרי הדר,צאן ובקר.אמריקה נתנה תירס תפוחי אדמה , קקאו ועוד.אפריקה נשדדה והפכה לשדות צייד אכזריים שהנפיקו עבדים לשדות המשגשגים שעיצבו את סל המזונות העולמי. כולם בחשו בזהב השחור -החי.מלכים,פוליטיקאים וסוחרים. 
מאמר בא לסקר את תחום השינויים התרבותיים בעולם דווקא מהצד הטכנולוגי של הציוד לבישול, שאינו מסתכם רק במתכות וחשמל. 
הטכנולוגיה לשף ,מכילה בתוכה תרבות ואומנות,אנתרופולוגיה, גיאוגרפיה ,היסטוריה וכמובן גם פוליטיקה והרבה.

מהקדירה לקומביסטימר. 
רצוי להפריך בתחילת הדברים את האמונה הרווחת ,כי הזכר הקדמון היה צייד מוכשר ואגדי שפרנס את השבט. המחקרים מוכיחים כי הבשר היה מועט והאדם אכל שיירי נבלות שהותירו אחריהם חיות טרף ורק בתקופת הצייד היה בשר רב יחסית. 
עיקר התזונה התבססה על הצומח שנאסף מעבודת המלקטות-הנשים. 
לא על המנגל לבדו יחיה האדם! צריך פתרון טכנולוגי. 
שני משאבי טבע עמדו לרשות האדם האש והמים חיבור בין שניהם יצר את הקדירה -הקומביסטימר הראשון בעולם. בזמן שקראתי על הקומביסטימר הגרמני eloma עלתה במוחי המחשבה על התפתחות הטכנולוגיה לשף ועל התמורה התרבותית שהתחוללה מאז הקדירה ועד קומביסטימר eloma . 
חימום,בישול,אידוי ,סגנונות בישול מארצות ומתרבויות שונות.,כיום באמצעות הטכנולוגיה לשף, ניתן לבקר בכל המטבחים בעולם. למרות הטכנולוגיה ובגללה השף המודרני כיום ,יצירתי יותר, פנוי ויעיל לעסוק ולטפח את אומנות הבישול והאפייה. 
במאמר של השף מיקי ניר שכותרתו "אנשים ,תהליכים וטכנולוגיה במטבח" כותב השף הנודע, "טכנולוגיה במטבח : פירושה ציוד יותר מתוחכם. קומביסטימרים המחליפים תנורים רגילים, מחבתות לחץ למהירות בישול גדולה יותר, קוצץ ירקות תעשייתי, מעבדי מזון, מכשירי אינדוקציה. כל אלה ואחרים אינם מותרות או פינוק, ההפך, הם צורך קיומי הגורם להתייעלות רבה מאד בעבודת המטבח." 
סגנונות הקדירה צורתה וחומריה השתנו ממקום למקום והתגלגלה למחוזות בעולם ע"י סוחרים ומגלי ארצות. הביאה טעמים חדשים וריתקה את השפים העתיקים. 
העסיקה את מהנדסי החומרים הקדמוניים וסוגייתה אף העסיקה את אנשי ההלכה וחכמי הדורות. 
הקדירה החלה כצורך קיומי לשף הקדמון. 
כאז גם היום, 
הקומביסטימר המודרני הנו צורך קיומי לשף המודרני.

הוסף תגובה