ים השיבולים שמסביב

ליה שומרון

שיבולת שועל המוכרת גם כקווקר (או OAT באנגלית), היא אחד הדגנים הבריאים והפופולאריים בעיקר לארוחות בוקר. רוב הסיכויים שניתקל בה אם נבחר בארוחת בוקר בריאה, בין אם נבחר בדייסה או בגרנולה. אך לא לארוחת בוקר בלבד, ניתן להשתמש בשיבולת השועל להכנת סוגים שונים של מאכלים כמו לחם, עוגיות, פשטידות ועוד…

מקורה של שיבולת השועל באיים הבריטיים, העמים הקלטים אשר איכלסו בעבר את אנגליה, אירלנד, סקוטלנד, ספרד ואת חבל ארץ גל נהגו להכין משיבולת השועל לחמים, דייסות ומאפים שונים. שיבולת השועל משתייכת למשפחת הדגנים והיא ידועה בכך שהיא מחזקת את יכולת ההתנגדות שלנו ללחצים ותורמת לנו לאיזון של הגוף. במחקר שעשו בו השוו את ערכים תזונתיים של מזונות שונים לחלב אם שנחשב בעיני כמה מהחוקרים ל"מזון המושלם לבני האדם" עלה כי שיבולת שועל מבושלת היא המזון הקרוב ביותר לחלב אם מבחינת הרכב הפחמימות, החלבונים, השומנים, הויטמינים והמינרלים שלה מה שהופך את שיבולת השועל למזון ידידותי לאדם.

שיבולת השועל מסייעת לייצב את רמת הסוכר בדם ואת פעילות בלוטת התריס, תורמת להורדת הכולסטרול הרע ועוזרת להרגעת מערכת העצבים ומערכת העיכול. בנוסף, צריכה של שיבולת שועל מסייעת בהפחתת הצורך לסיגריות. 

טיפ – ניתן להשתמש בשיבולת שועל על מנת להסמיך מרקים וליצור מרקם קרמי מבלי להשתמש בשמנת. הוסיפו 2 כפות של שיבולת שועל למרק לפני הרתיחה ולאחר שתרסקו את המרק תרגישו את ההבדל.

מתכונים:
———-

לביבות בטטה ושיבולת שועל (12 לביבות)
——————————————–

מרכיבים:

700 גר' בטטה
1 כוס שיבולת שועל (דקה)
1 ביצה גדולה
2 כפות חלב סויה
אבקת קינמון
אבקת ג'ינג'ר
מלח ופלפל

הוראות הכנה:

1 . לחתוך את הבטטות לחתיכות בגודל אחיד ולבשל עד שהן מתרככות.
2 . לסנן את הבטטות (לא לסחוט), לרסק בקערה ולתת להתקרר.
3 . להוסיף כוס שיבולת שועל, ביצה, קינמון וג'ינג'ר לפי הטעם.
4. לטבל במלח ופלפל.
5 . לטגן בשמן קנולה או בשמן סובין אורז את הלביבות משני צידן עד להשחמה.
6 . להניח על נייר סופג.
7 . מומלץ להגיש בתוספת רוטב על בסיס יוגורט בופאלו ובצל ירוק.

דייסת שיבולת שועל בטעמים הודיים (4 מנות)
————————————————-

מרכיבים:

1 כוס שיבולת שועל
1/2 2 כוסות מים
2 כוסות חלב סויה
4 כפות סובין שיבולת שועל
1 כף ג'ינג'ר מגורר
1/4 כפית הל
1/4 כפית ציפורן
1/2 כפית קינמון
מעט פלפל שחור
דבש / סילן / סירופ מייפל 

הוראות הכנה:

1 . בסיר בינוני לערבב את שיבולת השועל עם כל התבלינים ועם הסובין.
2 . להוסיף את הנוזלים תוך כדי בחישה.
3 . להמשיך לבחוש עד שהדייסה מגיעה לרתיחה.
4 . להוסיף נוזלים במידת הצורך לפי רמת הסמיכות הרצויה.
5. להמתיק ולהגיש חם.
6 . ניתן להוסיף תוספות כמו בננה, צימוקים, חמוציות, שקדים, פשתן, טחינה (מומלץ).

חלב משיבולת שועל (חלב זה הוא תחליף לחלב דל שומן)
—————————————————————-

מצרכים:

1 כוס שיבולת שועל 
2 כוסות מים

אופן ההכנה:

1 . יש להשרות את שיבולת השועל עם המים למשך שעתיים – שלוש (במיכל סגור, עדיף בתוך המקרר). 
2 . לנער את הקופסה או לערבב את התכולה.
3 . לסנן (במסננת רגילה) ולסחוט את שארית שיבולת השועל על מנת לקבל את הכמות המירבית. 
4 . ניתן להמתיק במעט סילן.
*** לשמור במקרר. לשימוש במשך 5-6 ימים לאחר ההכנה. מומלץ לערבב לפני השימוש.

ליה שומרון, יועצת קולינרית לאוכל בריא ולבישול בריא, בוגרת מסלול הכשרת השפים בבית הספר the Natural Gourmet Institute for Health and Culinary Arts שבניו יורק נותנת שירותי ייעוץ לפרטיים, לקבוצות ולמסעדות, מנחה הרצאות וסדנאות בישול.

הוסף תגובה