תכנון פנסיוני

1. כללי
סוכן ביטוח מנסה למכור לנו "שלוות נפש" ו"בטחון". בנוגע לביטוח רכב זה בדרך כלל קל. אנו יודעים מה השווי הנוכחי של הרכוש שלנו, אנו יודעים כמה פרמיה אנו משלמים במקרה של ריסק ועושים חשבון פשוט. אפשר להשוות בין סוכנים וחברות ולבחור ב"זול" ביותר. לחיות בכבוד לאחר היציאה לגמלאות זה דבר היותר מסובך. ישנם יותר מיד משתנים המסתבכים את הדברים. כמעט כלום לא ברור, כלום לא ידוע, מה שגורם לכך שרבים מאיתנו מקבלים את ההחלטה הגדולה בחיינו, בלי חישוב כלל. מדובר למעשה, במכשיר פיננסי מסובך שקשה להסביר אותו. אפשר רק להציב שאלות אשר יסייעו לנו לבחור בין "ביטוח מנהלים" ל"קרן פנסיה".
האמת היא שהתשובה די ברורה. היום כמעט שאין הבדל בין מוצר הפנסיה לבין מוצר הביטוח. 
ראשית, אנו מדברים על קרן פנסיה חדשה, כלומר למי שנכנס למעגל העבודה אחרי ינואר 1995. לפני כן היו קרנות פנסיה ותיקות אליהן אי אפשר יותר להיכנס. 
2. הפרשה חודשית קבועה
בשני הכלים מפריש העובד בכל חודש חלק מהשכר שלו לגמלאות. נצא מנקודת הנחה שהעובד מפריש ממילא בכל חודש את אותו הסכום אם יש לו קרן פנסיה ואם יש לו ביטוח מנהלים. 
3. מה שהכנסת קיבלת
היום הפנסיה שמקבל העובד נגזרת מכמות הכסף שיש לו כאשר הוא יוצא לגמלאות. כלומר, אם העובד חסך מיליון שקל בעת היציאה לגמלאות, הפנסיה שלו תשולם מתוך הסכום הזה. כך, למשל, אם הוא בן 67 ותוחלת החיים הממוצעת היא 87, הוא צריך לקבל 20 שנות פנסיה, כלומר 240 תשלומים חודשיים. אם נניח שהכסף לא צובר בכלל ריבית, זה אומר שהוא יקבל בערך 4,170 שקל בכל חודש. לצורך העניין זה לא משנה אם יש לו ביטוח או פנסיה מה שנצבר זה מה יתקבל. 
4. תשואה שנתית
בשני האפיקים יש מנהלי השקעות, שמשקיעים בכל חודש את הכספים של המבוטחים בשוק ההון. ככל שהתשואה גבוהה יותר, כך הכסף שיהיה לפנסיונר רב יותר. 
5. סבסוד מדינה
המדינה מכספי הציבור מבטיחה על 70% מכספי קרנות הפנסיה, תשואה ריאלית שנתית של 5% חברות הביטוח לא קיבלו זאת עד לאחרונה כאשר המדינה מבטיחה תשואת מינימום של 4.8% מסך 30% הכספים הנמצאים בקרנות הפנסיה או בקרנות ביטוח המנהלים. כך, לפחות 30% מהכסף שלנו, מקבל ריבית שנתית של 4.8%. בחישוב על כל ה-100% כלומר, אנו מקבלים לפחות ריבית שנתית של 1.44% תשואה ריאלית מובטחת מהמדינה. 
6. השקעות דומות
את שאר הכסף (70%), משקיעים שני האפיקים באופן פחות או יותר דומה. אולם, בגלל התשואה המובטחת, והירידה ההדרגתית ל-30% לקרנות הפנסיה יש יתרון של אחוז עד אחוז וחצי על חברות הביטוח.
7. דמי ניהול
על פי כללים שקבע משרד האוצר, יכולות חברות הביטוח לגבות דמי ניהול שהם כ-11% מההפרשות החודשיות של העובד ועוד כ-1% מהחיסכון שהוא צובר, בכל שנה. כלומר עובד שמפריש, לשם הדוגמה, 1,000 שקל בחודש לחברת הביטוח, ישלם 110 שקלים מתוכם בכל חודש דמי ניהול שוטפים. כלומר – הוא משאיר רק 890 שקלים לחיסכון שלו. אבל זה לא הסוף: במשך 12 חודשים (בהתעלם מהתשואה) הוא יחסוך 10,680 שקלים. מזה חברת הביטוח גובה עוד 1% נוספים דמי ניהול, כלומר עוד כ-107 שקלים. בסך הכול: 1,430 שקל בשנה הראשונה מתוך 12,000 שקל שהמבוטח הפריש לפנסיה – כמעט 12%.
אחרי כמה שנים בהן יש לו כבר, נניח, חיסכון של 100 אלף שקל, חברת הביטוח תגבה ממנו 1,000 שקל. אם הסכום מגיע למיליון שקל דמי הניהול מהצבירה מגיעים כבר לכ-10,000 שקל בשנה. כמובן שחברת הביטוח ממשיכה לגבות ממנו 11% מתוך ההפרשות החודשיות שלו. זה הרבה, הרבה כסף.
בקרנות הפנסיה המצב שונה – וטוב יותר. על פי כללי האוצר הקרן יכולה לגבות רק 6% בחודש דמי ניהול מההפרשות (בערך חצי ממה שגובה חברת הביטוח) ועוד כ-0.5% מהצבירה, כלומר מהחיסכון. בכל מקרה זה עולה חצי ממה שגובה חברת הביטוח.
זה לא הכול, ההסתדרות באמצעות חברה בת של ההסתדרות הנקראת חברים ומרוויחים, הצליחה להוריד את דמי הניהול שגובות קרנות הפנסיה ביותר מ-50%. לפי ההסכמים אליהם הגיעה ההסתדרות עם חברות הביטוח הראל וכלל, דמי הניהול בקרנות הפנסיה יעמדו על 2% בלבד מההפרשות החודשיות, כאשר ה-4% הנותרים חוזרים למבוטחי הקרן ברכישת ביטוחים נוספים. 
מתוך דמי הניהול הנגבים מהצבירה הפחיתה ההסתדרות את שיעורם מ-0.5% ל-0.25% בלבד. בכך היא יצרה רף נמוך מאוד של דמי ניהול,
8. מעבר של ארגונים לקרנות פנסיה
חברות רבות במשק מעבירות היום את העובדים שלהן להיות מבוטחים בקרנות פנסיה ולא בביטוחי מנהלים. זו גם הסיבה שכאשר המדינה מכרה את קרנות הפנסיה החדשות שהיו בשליטת ההסתדרות, מי שרכשו אותן היו חברות הביטוח. החברות היו מוכנות לשלם הרבה מאוד כסף בשביל הקרנות האלו. מדוע? יתכן שהן הבינו שהעתיד טמון דווקא בענף הפנסיה, ושביטוחי המנהלים כבר איבדו מזמן את מקסם השווא שלהם.

 

9. הבטחת הקצבה היתרון של ביטוח מנהלים
אומנם, היתרון הגדול של קרנות הפנסיה הוא המחיר הנמוך שבו רוכשים את הביטוח. אבל לא הכול שחור לבן. קרן פנסיה לא מבטיחה את הקצבה, וחברת ביטוח כן מבטיחה אותה. היום המקדמים שלפיהם נקבעת הפנסיה טובים יותר בקרנות מאשר בחברות הביטוח. קרנות הפנסיה יכולות לשנות אותם באופן חד-צדדי, ואילו חברת הביטוח, כיוון שזה חוזה, לא יכולות לשנות. כך, אם למשל תוחלת החיים גדלה מאוד, חברת הביטוח עדיין תיתן למבוטח את מה שהבטיחה לו כקצבה חודשית, ואילו קרן הפנסיה עשויה להוריד את הקצבה כדי להתאים אותה לתוחלת החיים.
10. כיסויים "טובים" יותר בביטוח מנהלים
כיסויי הנכות ואובדן כושר העבודה שנותנות קרנות הפנסיה, מגלים שהם הרבה פחות טובים מאלה של פוליסות הביטוח. מקרים כמו תאונות דרכים, תאונות עבודה או פיגועים, שבגינם המבוטחים בקרן פנסיה אינם זכאים לפיצוי, ואילו מי שיש לו פוליסת ביטוח כן זכאי. כמו כן הפיצוי שכבר מקבלים מקרנות הפנסיה במקרה של אובדן כושר עבודה הוא נחות מזה שמקבלים בביטוח. 
11. על מה צריך לחשוב
אם חשוב לך העתיד, יש למעשה, לבדוק מה התשואה השנתית הריאלית שמשיגים קרנות הפנסיה או ביטוח המנהלים השונים. נכון לעכשיו, שני האפיקים משיגים תוצאות טובות עם יתרון קל לקרנות הפנסיה. 
אם חשוב לך המחיר הנוכחי של עלות האפיק, למשל דמי הניהול, צריך לדעת כי יש יתרון משמעותי לקרנות הפנסיה העולה בדיוק מחצית מעלות ביטוח המנהלים.
אם חשוב לך הכיסוי על תאונות דרכים, תאונות עבודה, פיגועים ומקרים של אובדן כושר עבודה, יש יתרון טוב לטובת ביטוחי המנהלים. אולם, יש לזכור כי לא נהוג בישראל מקרה של שיפוי כפול. כלומר, לא מגיעים כספים פעמים על אותו מקרה ביטוח.
אם חשוב לך קצבה בטוחה. כלומר, ביציאה לגמלאות חשוב לך לקבל קצבה מובטחת יש עדיפות לביטוח המנהלים המבטיח קצבה עתידית בטוחה.
אם חשוב לך הסכם שאינו משתנה לפחות לא באופן חד צדדי, מהרגע שחתמת עליו, אלא על פי הוראת כל דין (החלטת כנסת וממשלה המעוגנת בחוק), הרי שיש עדיפות לביטוח מנהלים המבטיח לך התקשרות חוזית על פי התנאים עליהם חתמת בעבר.
אם אתה עומד לעזוב את מקום העבודה חשוב אם אפשר להעביר את התוכניות (קרן פנסיה או ביטוח) למעביד אחר או להפריש לבד. הדבר קורה יותר בביטוחי מנהלים מאשר בקרנות פנסיה.
12. תחזיות
כל מי שיבקש תחזיות לקצבאות זקנה מקרן פנסיה ומפוליסת קצבה מביטוח מנהלים יקבל תחזיות לקצבות זקנה עם פער של 25-50% לטובת קרנות הפנסיה. למשל במאמר ב-The Marker ב-4.4.2006 תחזית של חסכון מסוים לאורך 30 שנה חזו קצבת זקנה של 9000 ש"ח לחודש מקרנות הפנסיה לעומת 6000 ש"ח לחודש לביטוחי מנהלים. לי יש תחזיות אפילו מחמירה יותר של 1100 ש"ח לחודש בקרן פנסיה לעומת 600 ש"ח לחודש עבור חסכון מסוים למשך 20 שנה. 

ב. ביטוח מנהלים
זהו סוג של ביטוח חיים, הכולל מרכיב חיסכון, המבוסס על יחסי עובד-מעביד ועל הפרשות שני הצדדים (מרכיבי פיצויים ותגמולים) הפרמיה מוקצית לסיכונים השונים ולחיסכון. הסיכונים המכוסים הינם מקרה מוות, אובדן כושר עבודה. המרכיב העיקרי בביטוח זה הוא חיסכון לגיל פרישה. ביטוח זה מאושר כקופת ביטוח לפי תקנות מס הכנסה, וזכאי להטבות מס שונות למעביד ולעובד.
הפקדות מצד העובד והמעביד (לפי תקנה 19 לתקנות מס הכנסה )
ביטוח מנהלים- לפני 1.1.2005 ביטוח מנהלים- לאחר 1.1.2005
מעביד- ע"ח תגמולים 5% 7.50%
מעביד- ע"ח פיצויים 8.33% 8.33%
עובד- ע"ח תגמולים 5% 7%
סה"כ הפקדות- 18.33% 23.83%

בתכנית ביטוח מנהלים, ניתן לייעד, על פי תקנות מס הכנסה (תקנה 45 לתקנות מס הכנסה- כללים לאישור ולניהול קופות גמל) , עד 35% מהפרמיה לתגמולים בניכוי הוצאות לרכישת שני סוגים של כיסויים:
1. סיכון למקרה מוות (ביטוח חיים "ריסק".)
2. סיכון למקרה של אובדן כושר עבודה, בתנאי שהתשלום משולם בדרך של קצבה חודשית.
אובדן כושר עבודה
כיום, בתכניות חדשות לביטוח מנהלים, נקבע כי ניתן לרכוש ביטוח מפני אובדן כושר עבודה במסגרת ההפרשות לתכנית עצמה, מחלק התגמולים בלבד, עד גובה של 35% מהפרמיה לתגמולים בניכוי הוצאות. במידה ושיעור חלק התגמולים לתכנית הינו 7%+7.5% עובד ומעביד ולא נרכש אובדן כושר עבודה, לא תינתן הטבת מס נוספת לרכישת הכיסוי "מעל" ההפרשות. 
עד תקרה של 5% למרכיב חשבון תגמולי עובד ומעביד, על המעביד והעובד להפריש הפרשה קבועה ושוטפת, כלומר לא ניתן כי המעביד יפריש לתכנית 3% והעובד 4%. 
לאחר שהפקידו העובד והמעביד כל אחד 5% למרכיב חשבון קופת הגמל, ניתן להפקיד בשיעור שונה על ההפרש, לדוגמה העובד יוכל להפקיד 7% והמעביד 6.5%. 
לא ניתן להגדיל הפרשות חל חשבון אובדן כושר עבודה בתכניות בהן קיימת הבטחת תשואה ממשלתית (אג"ח ח"ץ), או תכניות מסוג "מעורב" בהן הפרמיה מראש צמודה למדד ולא ניתן להגדילה. במקרים כאלו, ניתנת האפשרות להשלים את ההפרשה בתכנית ביטוח חדש
ג. דוגמא
לעובד מסוים שכר מבוטח בגובה 10,000 ?. מעבידו ערך לו ביטוח מנהלים בחברת הביטוח:
עיקרי התכנית: 
הפרשות 
הפרשת העובד למרכיב התגמולים – עד 7% מהשכר המבוטח 700 ? 
הפרשת המעביד למרכיב התגמולים -עד 7.5% מהשכר המבוטח 750 ? 
הפרשת המעביד למרכיב הפיצויים- 8.33% מהשכר המבוטח 833 ? 
סך הפרמיה שתשולם מההפרשות הנ"ל, עבור משכורת העובד תהיה: 2,283 ? בחודש.
בנוסף רכש העובד ביטוח ריסק עד 35% מתקציב של 1,450 ? (שהם הפרשות העובד והמעביד על תגמולים) לטובת רכישה של ריסק מוות וביטוח למקרה אובדן כושר עבודה שהם עוד 507.5 ?.

ד. פנסיה בקרנות פנסיה
הפורום לקידום חוק פנסיה חובה ממליץ על חקיקת חוק פנסיה חובה. מטרת החוק היא להבטיח הכנסה חלופית לזו שהייתה לעובד/ת ולמשפחתו/ה בתקופת התעסוקה, וזאת כדי שרמת חייהם לא תרד בעקבות האירוע המזכה בפנסיה (הגעה לגיל פרישה, נכות או פטירה). 
כיום, אנשים רבים שעבדו כל ימי חייהם נאלצים להסתפק לעת זקנה בהכנסה ברמה של קו העוני, כאשר מקור ההכנסה היחידי שלהם הוא קצבת הזקנה של הביטוח הלאומי (לכשליש ממקבלי קצבת זקנה או קצבת שארים אין כל מקור הכנסה אחר).
פנסיה חובה נהוגה בכל מדינות המערב, כמעט. ישראל וארצות הברית הן המדינות המפותחות היחידות בהן לא קיימת פנסיה חובה. 
כיום פועלות בארץ מספר קרנות פנסיה, ביניהן קרנות ותיקות הזוכות לסובסידיות מיוחדות (ואינן מקבלות עוד עמיתים חדשים) וכמה קרנות חדשות שקמו אחרי הרפורמה של 1995, חלקן מלכ"רים וחלקן גופים הפועלים למען רווח.
כמו כן, קיימת פנסיה תקציבית לעובדי המדינה. בפנסיה תקציבית, העובד והמעביד אינם מפרישים סכום חודשי לקרן פנסיה: עובדים שפרשו מקבלים את קצבת הפנסיה מתקציב המדינה, בהתאם להסכם העבודה ולפי חוק הגמלאות.
ד.1 פנסיה מקיפה
זוהי תוכנית פנסיה מקיפה הינה תוכנית המעניקה לעובד פנסיית זקנה מגיל פרישה ואילך, פנסיית שאירים ופנסיית נכות במקרה של אובדן כושר עבודה.
ד.2 מי יכול להצטרף
כל אדם מגיל 18 ומעלה. ניתן להצטרף במעמד עמית-שכיר (כאשר יש הפקדות מקבילות של העובד והמעביד) או במעמד של עמית-עצמאי (כאשר יש הפרשות של העמית בלבד, ללא הפרשות מקבילות של המעסיק.
ד.3 הפרשות
תמהיל התשלומים המקובל הוא הפרשת העובד לתגמולים בשיעור 5.5% משכרו, הפרשת המעביד לתגמולים בשיעור 6% ולפיצויים בשיעור 6% נוספים. ניתן להגדיל את ההפרשות לתגמולים לכדי 7% מהעובד ו- 7.5% על ידי המעביד.
ד.4 שינויי בחוק
השינוי הראשון – כל שקל שיופקד לקופת גמל או לביטוח חיים תגמולים לעצמאי הוני, יהיו ניתנים למשיכה בפטור ממס מגיל 60 ואילך ולא לאחר 15 מיום פתיחת הקופה, כפי שהיה נהוג עד תום שנת 2005.
שינוי שני – עצמאים ילידי שנת 1961 ואילך, על מנת שההפקדה לקופת גמל הונית או לפוליסת ביטוח תגמולים לעצמאים הוני יוכרו כהוצאה לצורכי מס, עליהם להפקיד תחילה לקופת גמל לקצבה או לביטוח חיים תגמולים לעצמאים לקצבה או לקרן פנסיה, בהתאם לסכומי המינימום שיקבעו בתקנות מס הכנסה.
האם ניתן לעבור בין קופות גמל בלי פגיעה בזכויות
בהחלט !, העברת כספים מקופת גמל אחת לשנייה אינה פוגעת בזכויות ובוותק שנצברו, אינה כרוכה בשום עלות או בעמלה או בהפסד תשואה כל שהיא. א. תחילה נבחר את הקופה אליה נרצה לעבור, ניתן להיעזר בהשוואת התשואות שבאתר. ב. יוצרים קשר עם הקופה אליה רוצים לעבור. ג. חותמים על טפסי ההעברה ששולחת הקופה החדשה, מצרפים צילום תעודת זהות, ושולחים בדואר חזרה. ד. הקופה החדשה פונה לקופה הנוכחית. 
7 ימי עסקים לאחר קבלת הפנייה להעברת הכסף, הקופה הקיימת מחויבת להעבירו לקופה החדשה. אין עוד טרטורים !!! 
מי שחוסך כ"עמית שכיר" נדרש לקבל את אישור המעסיק, על ידי חתימה על טופס ההעברה. החל מינואר 2006 מחויב המעסיק לתת לעובדיו לבחור באיזו קופה יופקד כספם.
ד.5 זכויות בקרן פנסיה
שיעור הזיכוי במס הכנסה בקרן פנסיה הוא 35%, בפוליסת קצבה 25%. החוק מחייב קרן פנסיה לבטח את העמית את חייו ואת כושר עבודתו, ולו בשיעור מינימאלי. בביטוח חיים המרכיבים הללו הם למעשה לחוד והחוסך יכול לבחור איזה היקף של ביטוח הרצוי לו. קיימת אפשרות תיאורטית שהחוסך יהיה בעל פוליסה שכלל אינה כוללת מרכיבים כאלו או שהם ניתנים לביטול על ידי החוסך זמן מסוים לאחר רכישת הפוליסה, למרות שכמעט לעולם לא יומלץ בפני החוסך לבחור זאת. 

הוסף תגובה